SUROVO RAVNANJE NAD DESETIMI OTROKI: Kazensko ovadili varuško v Kengurujčkih

Slovenija

Policisti so v primeru Kengurujčki kazensko ovadili 67-letnico zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je osumljenka nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho, je pojasnil ljubljanski kriminalist Valter Zrinski.

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski je v izjavi za javnost po koncu kriminalistične preiskave pojasnil, da je 67-letna osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v enem od ljubljanskih zasebnih zavodov, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

"Vloga osumljene pri izvajanju dejavnosti bi morala biti zgolj priprava hrane in druga hišna opravila gospodinje in morebitna pomoč varuški, vendar temu ni bilo tako. Osumljena je določala, kdaj, kaj in kako se bodo izvajale dejavnosti varstva, pri tem pa je strokovne predloge, nasvete, opozorila varuške kot strokovno usposobljene osebe zavračala," je dejal Zrinski. Po njegovih navedbah je bila torej "varuška podrejena vodenju in načinu dela, ki ga je narekovala osumljenka".

Po besedah Zrinskega je 67-letnica utemeljeno osumljena, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo. K uživanju hrane jih ni vzpodbujala in ni uporabljala pozitivnih vzgojnih metod in sredstev, je pojasnil Zrinski.

Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje otrok v rjuho.

Na podlagi vseh zbranih obvestil so zoper osumljenko na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Za navedeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let, je še navedel Zrinski.

Pojasnil je, da so v zvezi s primerom dobili nekaj prijav, nekaj pa so ugotovili v okviru zbiranja obvestil. Pri tem so opravili tudi pogovore s starši, ki imajo, kot je pojasnil Zrinski, možnost vložitve tudi zasebne tožbe. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da je bilo teh otrok več kot deset, je odgovoril, da težko verjame. Koliko so bili otroci stari, ni pojasnil, dejal je le, da gre za otroke prvega starostnega obdobja. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so v vrtčevske oddelke prvega starostnega obdobja vključeni otroci od 1. do 3. leta starosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija