ŠTUDENTJE SE LAKO OBRIŠEJO POD NOSOM: Ministrstvo pravi, da ni pravne podlage za povrnitev izpadlega dohodka

Slovenija

Ministrstvo za delo je v zvezi s sklepom odbora DZ za delo, da se študentom povrne izpad dohodka za obdobje od 28. januarja do 19. februarja, ko minimalna urna postavka za študentsko delo še ni bila usklajena z minimalno plačo, pojasnilo, da ni pravne podlage za povrnitev izpadlega dohodka.

Parlamentarni odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je 25. februarja razpravljal o neuskladitvi minimalne študentske urne postavke z dvigom minimalne plače. Ker se je ta v vmesnem času uskladila, je bil sprejet sklep, da se študentom povrne izpad dohodka za obdobje od 28. januarja do 19. februarja.

Po oceni Študentske organizacije Slovenije je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaradi zamude pri usklajevanju minimalne urne postavke študente delavce oškodovalo za približno 100.000 evrov. Povrnitev neizplačanih izplačil se mora zgoditi v 15 dneh, so še sklenili na odboru.

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da so bili vsi postopki določanja minimalne urne postavke izvedeni znotraj zakonske opredelitve in v najkrajšem možnem času. "Glede na opredelitev usklajevanja najnižje urne postavke tako ni pravne podlage, da bi tako imenovana razlika nastala in se posledično tudi izplačevala," so zapisali.

Dodatno so pojasnili, da v zvezi z minimalno urno postavko za začasno in občasno delo dijakov in študentov zakon za uravnoteženje javnih financ v 130.c členu določa, da ob spremembi minimalne plače minister, pristojen za delo, določi nov znesek minimalne bruto urne postavke.

Kot so navedli, je ministrstvo zato takoj ob spremembi zneska minimalne plače za leto 2021, ki je bil objavljen 28. januarja pozno popoldne, začelo predpisani postopek določitve najnižjega zneska urne postavke za študentsko delo. Znesek je bil določen 29. januarja, po opravljenih obveznih fazah postopka pa so ga 10. februarja posredovali v objavo na uradni list, veljati pa je začel 19. februarja.

"Glede uskladitve višine najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov zakon ne določa najkrajšega ali najdaljšega roka za to objavo. V zakonu je določeno, kdaj se urna postavka določi, čemur je ministrstvo v celoti sledilo, preostale aktivnosti pa so sledile postopku določanja in objave zneska v uradnem listu," so poudarili.

Dodali so še, da bodo v izogib prihodnjim negotovostim in dvomu, kdaj in kako je treba znesek uskladiti, postopek določitve in objave zneska najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov še dodatno preučili.

Ureditev in začetek veljavnosti najnižje urne postavke pa bodo v okviru pravnih možnosti skušali vezati neposredno na spremembo minimalne plače, so še zapisali na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija