V Strunjanu se danes začenja tradicionalni, 15. praznik kakijev. Praznik se tudi letos lahko pohvali z bogato paleto dogodkov, pri čemer osrednjo vlogo ohranja strunjanski ekološko pridelan kaki. Letošnja letina je sicer zelo dobra, saj bodo skupno pridelali več kot 150 ton tega sadeža, tako da kakijev tudi po prazniku še ne bo zmanjkalo.
TRADICIONALNA PRIREDITEV: V Strunjanu se začenja praznik kakijev
Piran
Tradicionalna prireditev, ki jo organizira Turistično društvo Solinar Strunjan v sodelovanju z Gostilno Karjola Marezige, se bo vse do nedelje odvijala na parkirišču pred Krkinim centrom Talaso Strunjan. Poleg osrednje tržnice kakijev obiskovalce čaka cel niz dogodkov; od vodenih ogledov, predavanj in delavnic do zabave z živo glasbo. Kljub temu pa osnovni namen praznika ostaja enak, in sicer promocija lokalnega, strunjanskega kakija, ki je tudi ekološko pridelan, je pojasnil predsednik društva Solinar Gianfranco Giassi. Tako se domačini držijo pravila, da prodajajo zgolj kakije in dobrote na osnovi kakijev, od marmelade do sušenih sadežev, krostate in celo kakijevega sladoleda.
Obiskovalci se bodo med drugim danes in v soboto lahko udeležili vodenih ogledov solinarske hiše, ki se nahaja v tamkajšnjem krajinskem parku, pripravljajo pa tudi predavanja o predelavi, uporabi in sušenju kakija. Domačini bodo med sabo tudi tekmovali, kdo ima največji kaki, vse pa bo dodatno popestril še bogat zabavni program.