"SRAMOTA ZA PARLAMENT IN KANADČANE": Rota odstopil zaradi počastitve ukrajinskega nacističnega kolaboranta (VIDEO)

Svet

Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota je v torek odstopil s položaja zaradi pozdrava 98-letnemu veteranu druge svetovne vojne v času obiska ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Za veterana, ki je v parlamentu v Ottawi prejel stoječe ovacije, se je kasneje izkazalo, da se je boril pod poveljstvom nacistov.

"S težkim srcem seznanjam člane z odstopom s položaja predsednika spodnjega doma in izražam globoko obžalovanje zaradi napake," je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v parlamentu dejal član stranke liberalcev Rota.

Rota je med petkovim govorom v parlamentu, ko se je tam mudil Zelenski, izpostavil ukrajinskega priseljenca, 98-letnega Jaroslava Hunko. Pozdravil ga je kot borca proti Rusiji v času druge svetovne vojne in ga označil za heroja Ukrajine in Kanade.

Hunka je dobil stoječe ovacije vseh prisotnih, judovske skupine v Kanadi pa so kasneje sporočile, da je bil med drugo svetovno vojno član zloglasne 14. divizije SS, ki je v Ukrajini pobijala Jude. Delovala je tudi na Slovaškem, v Avstriji, na Poljskem, ob koncu vojne pa tudi na današnjem ozemlju Slovenije.

Center prijateljev Simona Wiesenthala, ki se posveča izobraževanju o holokavstu in antisemitizmu, je sporočil, da gre za šokanten in neverjetno pretresljiv incident, do katerega ne bi smelo priti. Na Roto so se potem sprožili pritiski, naj odstopi, k čemur ga je v torek pozvala tudi zunanja ministrica Melanie Joly.

"To je sramota za parlament in Kanadčane in predsednik parlamenta bi moral uslišati pozive k odstopu," je izjavila v torek, potem ko je premier Justin Trudeau incident prav tako označil za sramoto.

Na incident so se odzvali tudi drugod po svetu, med drugim na Poljskem, kjer je minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek v torek oznanil, da je "sprejel ukrepe" za morebitno izročitev Hunke, poroča bruseljski bilten Politico.

"Glede na škandalozne dogodke v kanadskem parlamentu, ki so v prisotnosti predsednika Zelenskega počastili pripadnika zločinske nacistične formacije SS Galizien, sem sprejel ukrepe za morebitno izročitev tega človeka Poljski," je Czarnek zapisal na omrežju X.

Odzvali so se tudi v Moskvi, od koder so sporočili, da je treba Hunko privesti pred sodišče, in pozvali k njegovi izročitvi. "Kanadske oblasti so tega zločinca dolžne privesti pred sodišče ali pa ga izročiti tistim, ki ga želijo privesti pred sodišče," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da je Hunka nedvoumno nacist.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  28 .09. 2023 ob  11: 54
Ta primer jasno.kaze, kam gre svetovna elita in kakšni politiki vladajo in nas prepričujejo, da smo na pravi strani zgodovine. Ko so Rusi opozorili, da so ploskali nacistu so se smejali. No potem pa so se oglasili Judje. In odstop se je zgodil čez 3 minute. Ko bomo čez 20 let prebirali zapiske sedanjih akterjev bo marsikomu zelo nerodno da so nas zavajali in da smo poraženci. Bo prepozno.
Titoo |  28 .09. 2023 ob  00: 36
10
Pa pol Ukrajine bi treba bilo izrocit ce se gleda tako..tu se vidi da še kako je nacizem prisoten v Ukrajini...odprite oci ljudje bozji
Fošina |  27 .09. 2023 ob  19: 04
13
Tudi Slovenija bi morala zahtevat njegovo izročitev. SS Galizien je tudi pri nas naredila dovolj sranja za to.
manemebasat |  27 .09. 2023 ob  18: 20
15
Zakokainan nacist zelenski se je zihr smejal