SPROŠČENO GIBANJE MED OBČINAMI: Kaj je še vedno prepovedano? (VIDEO)

Slovenija

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes ob predstavitvi konca prepovedi gibanja ljudi zunaj svojih občin poudaril, da je zbiranje na javnih mestih še vedno prepovedano. Na to je opozoril tudi tiste, ki znova napovedujejo proteste. Te je med drugim sprožilo poročanje o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. Hojs očitke zavrača.

Minister je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da je sklep vlade o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih spremenjen le v delu, ko je umaknjena prepoved prehajanja občinskih meja, ostali ukrepi pa ostajajo. Posebnih navodil pri prehajanju občin tako ni več, kljub temu pa Hojs priporoča, da ljudje to počnejo zgolj v nujnih primerih.

"Dostopi do sprehajalnih parkov in naravnih znamenitosti so zdaj omogočeni, toda to počnimo, kot zapoveduje medicinska stroka," je poudaril minister za notranje zadeve in dodal, da naj ljudje ne obremenjujejo turističnih središč, saj si ob morebitnem širjenju koronavirusa ne želijo novega zaostrovanja ukrepov. Čeprav meni, da so z bojem proti novemu koronavirusu Slovenci "odigrali izjemen prvi polčas", sledi dolga bitka v drugem, pri katerem bo treba spoštovati priporočila stroke za zajezitev epidemije.

Minister se je pomudil tudi pri vprašanjih o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, razkritih v oddaji Tarča. Tudi te so razlog za napovedi novega, petkovega protesta. Hojs zavrača očitke o nepravilnostih, po oddaji poročil posameznih ministrstev glede postopkov nabave opreme, o čemer bo vlada razpravljala danes, pa je prepričan, da si bodo lahko državljani sami ustvarili sliko, kako je prišlo do nepravilnosti pri nabavi opreme in kdo je zanje odgovoren.

"Po pregledu poročil bomo pozvali računsko sodišče, da preveri delovanje in poslovanje Zavoda za blagovne rezerve ter predvsem podpise pogodb s strani nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Ivana Galeta. V razpredelnici bo jasno predstavljeno, koliko in v kakšni višini so pogodbe podpisovali Gale, Zakrajšek ter drugi podpisniki," je prepričan Hojs.

Morebitnim protestnikom Hojs sporoča, da zbiranje na javnih mestih ni dovoljeno. "Pozivanje na takšna zborovanja je nezakonito," je dejal. Ob tem vztraja pri usmeritvah policiji, naj ukrepa ob teh protestih.

Policistom se je na novinarski konferenci sicer zahvalil za profesionalno opravljeno delo, protestnikom pa je zagotovil, da policisti kljub morebitnim provokacijam ne bodo posegli po represivnih prijemih, a da bodo ustrezno, v skladu z zakoni in pooblastili, ki jih imajo, reagirali na kršenje javnega reda in miru ali nasilja.

Novinarska konferenca o aktualnih razmerah v zvezi s koronavirusom (30.4.2020)

Novinarska konferenca glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom, na kateri so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič ter vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si RTVSLO.si Vlada Republike Slovenije

Posted by Slovenska tiskovna agencija STA on Thursday, April 30, 2020

Beovićeva: Rahljanje ukrepov za zajezitev epidemije moramo nadomestiti z lastnim obnašanjem

Radikalne ukrepe, s katerimi smo uspešno nadzorovali potek epidemije, bomo ob njihovem rahljanju morali nadomestiti s svojim obnašanjem. "Zdaj ni več država tista, ki bo rekla, da ne boste šli na obisk k sorodnikom v drugo občino, ampak se moramo tveganja zavedati sami," je opozorila infektologinja Bojana Beović in pozvala k samozaščitnem ukrepom. Sicer pa so v pripravi tudi ukrepi, da bi 11. maja sprostili javni potniški promet, je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Ob prihajajočih prvomajskih praznikih pa je vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Beovićeva prebivalce pozvala, naj tudi ob obiskih upoštevajo varnostno razdaljo, si umivajo roke in pazijo na higieno kašlja. "Imamo občutek, da se epidemija končuje in da je vse hudo za nami. Sem ena tistih, ki je ta hip najmanj vesela. Veseli me, da je radikalnih ukrepov konec, obenem pa me skrbi, kakšno bo naše življenje v prihodnje," je dejala na dopoldanski novinarski konferenci.

Če bo epidemija potekala tako kot zdaj, ko je ena oseba v povprečju okužbo prenesla le na "pol osebe", bo v Sloveniji umrlo še nekaj bolnikov s covidom-19, mnogi so že sedaj bolni in v slabem stanju. V celoti pa se bo epidemija v državi postopno umirila, če ne bo vnosov od zunaj. To je stanje, ki smo ga lahko vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo ob njihovem sproščanju nadomestiti z lastnim obnašanjem, je poudarila. Z zadovoljstvom ugotavlja, da smo z ukrepi v primerjavi s sosednjimi italijanski pokrajini rešili ogromno življenj.

Kot je opozorila, lahko že ob nekaj manj ugodnem poteku epidemije septembra pričakujemo bistveno povečanje potreb po bolnišničnem zdravljenju. "Če pa nam epidemija ponovno uide iz rok in se okužba z ene osebe prenaša na eno osebo in pol, bomo v septembru imeli popolnoma neobvladljivo situacijo," je pojasnila.

Na konec epidemije še kakšno leto ne moremo računati

Na konec epidemije po besedah Beovićeve še kakšno leto ne moremo računati, predvidoma bomo o tem lahko govorili šele takrat, ko bomo imeli učinkovito zdravilo ali cepivo in bo to dostopno najširši skupnosti.

Med prednostmi, ki Slovenijo uvrščajo med države, kjer je varno postopno sproščanje ukrepov, je Beovićeva izpostavila dobro laboratorijsko diagnostiko, organizirano epidemiološka služba na terenu, dobro organiziran primarni zdravstveni sistem in hitro reorganizacijo bolnišnic.

Med težavnimi področji pa je izpostavila socialnovarstvene zavode, predvsem domove za starejše, ki so še vedno potencialna žarišča epidemije. Po njenih besedah bomo potrebovali "točno določena pravila igre", po katerih se bodo morali ravnati vsi domovi, ustrezno financiranje in močnejše zdravstvene službe.

Prav tako je po njeni oceni treba spremljati širjenje okužb in ustrezno omejiti stike okuženih. Pri tem bi si bilo pametno pomagati s telefonskimi aplikacijami, ki jih priporoča evropska unija in jih že uvajajo nekatere evropske države. "To bi nam lahko koristilo tudi pri turizmu in potovanjih," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija