SPREMLJAJTE REZULTATE VOLITEV NA REGIONALU: V živo iz Ljubljane s komentarji ter odzivi izvoljenih primorskih poslancev

Slovenija

Na Regionalu bomo v nedeljo zvečer v živo spremljali izide volitev v državni zbor. Naša ekipa bo že od 18.30 prisotna v Ljubljani, kjer bo v živo spremljala odzive političnih strank in njihovih kandidatov, v uredništvu pa bomo ažurno spremljali rezultate volitev in jih pospremili s komentarji političnih analitikov, odzivi predstavnikov političnih strank na Primorskem ter ob koncu večera tudi novoizvoljenih poslank in poslancev.

V Sloveniji bodo v nedeljo potekale devete državnozborske volitve, na katerih bo lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev odločalo, kdo bo zasedel 90 poslanskih mest v novi sestavi DZ. Novoizvoljeni poslanci se bodo na ustanovni seji sestali predvidoma 13. maja, sledila bodo koalicijska pogajanja za sestavo nove vlade.

Spremljajte rezultate volitev v živo na Regionalu!

V nedeljo se bo naša terenska ekipa na Regionalu v živo večkrat oglasila iz Ljubljane, kjer bomo spremljali odzive političnih strank na izide volitev. Poleg rezultatov volitev, ki jih bomo pospremili z odzivi analitikov – z nami bo doc. dr. Andreja Pegan bomo v uredništvu pridobili tudi odzive predstavnikov političnih strank na Primorskem, ob koncu večera pa tudi odzive novoizvoljenih poslank in poslancev.

doc. dr. Andreja Pegan

Na portalu bomo pozorno spremljali rezultate, z nami bodo tudi različni komentatorji oziroma analitiki, med drugim tudi dr. Andreja Pegan, docentka s Fakultete za management Univerze na Primorskem, ki je gostovala na Centru za raziskovanje evropskih politik Univerze Strathclyde (Škotska) in ARENA Center za evropske študije na Univerzi v Oslu (Norveška). Stažirala je na Evropski komisiji v Bruslju. Doktorirala je iz politologije na Univerzi v Luksemburgu, magistrirala na Univerzi v Leidnu (Nizozemska) in diplomirala na Univerzi v Ljubljani.

Volivci na splošnih parlamentarnih volitvah izvolijo 88 poslancev, po enega pa izberejo pripadniki italijanske in madžarske manjšine. Poslanci se v Sloveniji volijo po proporcionalnem sistemu, ki omogoča sorazmerno razdelitev mandatov in zastopanost manjših strank, za vstop v parlament pa stranke potrebujejo vsaj štiriodstotno podporo volivcev.

Kako uspešne so bile stranke pri nagovarjanju volivcev, bo znano v nedeljo pozno zvečer, ko bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Še prej pa bo znano, kakšna je bila volilna udeležba do 11. in 16. ure. Po zaprtju volišč bodo predvidoma znani tudi izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekateri mediji. Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Končni izidi volitev bodo znani najpozneje 10. maja.

Deli novico: