SPREHAJALCI OGORČENI NAD DOGAJANJEM NA KOPRSKI ŽELEZNIŠKI POSTAJI: Odvržene igle, prenočevanje v lokomotivi; kaj se lahko naredi?

Koper

Na železniški postaji v Kopru naj bi se predvsem v bližini razstavljene lokomotive zadrževalo in zbiralo večje število uživalcev prepovedanih drog. Narkomani naj bi po tleh puščali rabljene igle in se tam tudi podnevi drogirali, v razstavljeni lokomotivi pa naj bi prenočevala oz. kar bivala najmanj ena oseba. Na to nas je opozorilo že več bralcev, ki si ne upajo več sprehajati po železniški postaji, predvsem nevarno pa se jim na tem območju zdi zadrževanje otrok in psov. 

Na območju železniške postaje v Kopru naj bi bilo skoraj vsakodnevno odvrženih več rabljenih igel.

Informacije bralcev smo preverili na Policijski upravi (PU) Koper in pri Društvu za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper. Vprašanja smo naslovili tudi na Slovenske železnice, ki skrbijo za območje koprske železniške postaje, vendar njihovega odgovora še nismo prejeli. V društvu Svit potrjujejo, da je železniška postaja "že vrsto let znano zbirališče uporabnikov prepovedanih drog," v zadnjem času pa niso prejeli informacij, da bi se jih tam zbiralo večje število. Ravno nasprotno, njihovi prostovoljci naj bi opažali, da se jih v zadnjih dveh mesecih tam zbira celo manj kot običajno.

Kar zadeva puščanje rabljenih igel na tleh, potrjujejo, da nekateri posamezniki ravnajo na ta način, vendar "tako zaposleni v Društvu Svit Koper, kot naši prostovoljci uporabnike osveščamo o tem, kako pomembno je zavreči uporabljeni material za injiciranje v za to namenjene zabojnike".

V tej lokomotivi naj bi redno spal oziroma skoraj bival vsaj en brezdomec.

Po naših informacijah naj bi v razstavljeni lokomotivi na koprski železniški postaji redno spala vsaj ena, očitno brezdomna oseba. Na PU Koper prijav po omenjeni problematiki trenutno ne beležijo, so pa v preteklosti občasno zaznavali takšne kršitve in jih obravnavali. "Dejstvo je, da so v bližini avtobusne postaje prenočitvene kapacitete (zavetišče) za brezdomce in tudi to vpliva na povečano prisotnost brezdomcev in uživalcev prepovedanih drog na tistem območju," so razložili.

Zakon o varstvu javnega reda opredeljuje v 10. členu kot prekršek prenočevanje ali spanje na javnem kraju ali drugih dostopnih prostorih, ki za to niso namenjeni, ko s takšnim ravnanjem oseba koga vznemirja. Za prekršek je predvidena globa 83,46 evrov, so nam pojasnili na PU Koper.

"Če predpostavljamo, da je lokomotiva brezpogojno dostopna vsakomur, se kot taka tretira kot javni kraj. Posledično bi lahko zaključili, da prenočevanje na javnem kraju predstavlja prekršek pod pogojem, da kršitelj s takim ravnanjem koga vznemirja. Policija tako lahko ukrepa in vodi prekrškovni postopek le na podlagi prejete prijave občana, ki ga prenočevanje vznemirja," so nam pojasnili in dodali: "V nasprotnem primeru policisti osebi lahko le izrečejo preventivno opozorilo, naj opusti ravnanje, s katerim bi lahko koga vznemirila."

V kolikor pa lokomotiva nima statusa javnega kraja, pojasnjujejo, "je v sodelovanju z lastnikom potrebno preverjati upravičenost vstopa in morebiten obstoj kaznivega dejanja".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .01. 2021 ob  17: 33
-1
"forešter4", težki đanki je tudi ta, ki tvita in tvita ter žali vsevprek in za to dobiva lepo ministrsko plačo!!!! Ta je tudi nagradil dr. Kreka z direktorskim mestom....
kokodek |  18 .01. 2021 ob  17: 26
-1
Odgovoren je!!!! Dr. Krek v vsej svoji uspešni karieri ni bil sposoben vzpostaviti varne sobe za odvisneže!!!!
Artu |  18 .01. 2021 ob  15: 16
V kolikor imajo mladi oz druge osebe tezave jim morajo pristojni in pristojne skuzbe pomagati KONKRETNO Problem obstaja in ga je potrebno ustrezno resevat clanki in komentarji zal ne bodo pomagali.
forešter4 |  18 .01. 2021 ob  11: 01
18
Koper je prava ĐANKILADNDIJA, pridite na obisk ogledati to čudo, za vsakega imamo brezplačno rabljeno iglo, ter prinesite par evrov za berače in jih spoznajte osebno (hrane ne sprejemajo)
Monteverdi |  18 .01. 2021 ob  10: 33
13
Ena lokomotiva je težava? Kako bi šele bilo, če bi bili zraven še vagoni? Nesposobnost odgovornih! (odgovornega pa itak ni, blabla)
Istriano |  18 .01. 2021 ob  10: 12
18
Jih bo Krek vse nafilal z Metadonom pa bo. Davkoplačevalci bomo pa plačali.