"SPOPADI" V ANKARANU SE STOPNJUJEJO: Zdaj na upravnem sodišču tudi tožba proti nadzornemu odboru občine  

Ankaran

Marko Masleša, član nadzornega odbora Občine Ankaran, je na Upravno sodišče v Novi Gorici vložil tožbo, ker naj bi preostala dva člana odbora brez njegove vednosti in prisotnosti za predsednico v mandatu 2022-2026 imenovala Moniko Brozina Filipčič. S tem naj bi ravnala samovoljno in v nasprotju z dogovorom med svetniškimi skupinami. Masleša je prepričan, da so mu bile kršene pravice, zato je sprožil upravni spor. 

Masleša s tožbo izpodbija sklep z dne 6. julija 2023, s katerim je nadzorni odbor "brez njegove vednosti in prisotnosti" za predsednico v mandatu 2022-2026 imenoval Moniko Brozina Filipčič. Po mnenju Masleše omenjeni sklep posega v njegove pravice in pravne koristi, zato ocenjuje, da je zaradi očitnih kršitev določil poslovnika o delu nadzornega odbora Občine Ankaran nezakonit in sodišču predlaga, da ga odpravi.

Poglejmo podrobnosti

6. julija 2023 je potekalo nadaljevanje konstitutivne seje nadzornega odbora ankaranske občine, na kateri naj bi izvolili predsednika. Sejo je vodil župan Gregor Strmčnik, ki naj bi zaradi posveta s svetniškimi skupinami, ki so posamezne člane nadzornega odbora predlagale v imenovanje, sejo prekinil. Masleša naj bi tedaj občinske prostore zapustil, saj je, kot pojasnjuje: "Razumel, da bo termin za njeno nadaljevanje sporočen naknadno, zato sem občinske prostore zapustil, skupaj z županom."

Kasneje naj bi šele iz medijev izvedel, da je nadzorni odbor tistega dne za predsednico izglasoval Filipčičevo.

"Okoliščine glasovanja o njenem imenovanju, na katerem na seji 6. julija nisem bil navzoč in tako nisem imel možnosti izraziti svoje volje, mi niso bile znane vse do 18. avgusta zvečer, ko sem od Monike Brozina Filipčič prejel elektronsko pošto s priloženim 'zapisnikom' nadaljevanja seje z dne 6. julija 2023," je v sporočilu za medije zapisal Masleša. Kot še navaja, je bil zapisnik brez občinskega grba in ob podpisu avtorja brez občinskega žiga organa "nadzorni odbor", kot to opredeljuje statut Občine Ankaran.

Iz zapisnika izhaja, da naj bi Može in Brozina Filipčičeva sama nadaljevala sejo nadzornega odbora izven občinskih prostorov, "tako rekoč na parkirišču, pri čemer je vodenje seje namesto župana (in brez njegove vednosti) prevzel Može, kot najstarejši član nadzornega odbora, nato pa sta za predsednico "soglasno" izvolila Filipčičevo. "V mesecu avgustu pa kar na dopisni seji sprejela tudi letni program dela nadzornega odbora Občine Ankaran. Moj predlog, da se o predmetnih vsebinah (izvolitev predsednika, sprejem letnega programa dela, ...) skliče redna seja nadzornega odbora, pa sta ignorirala," še navaja Masleša.

Masleša je prepričan, da sta Brozina Filipčič in Može s takšnim enostranskim ravnanjem kršila vrsto določil poslovnika nadzornega odbora - glede vodenja seje do izvolitve predsednika, delovanja izven občinskih prostorov, neizvolitve namestnika predsednika, sklica korespondečne seje, vključevanja strokovnih služb občinske uprave, priprave zapisnika - in statuta občine. Očita jima, da sta ravnala samovoljno in nadzorni odbor, kot skrbnika javnega premoženja lokalne skupnosti, diskvalificirala še preden je začel s svojim delom.

"Zaskrbljeno se lahko vprašamo, kaj tako postopanje članov nadzornega odbora, torej sprejemanje odločitev skrivaj, na parkirišču, brez vednosti in možnosti sodelovanja tretjega člana, pomeni z vidika demokratičnosti odločanja," se sprašuje Masleša.

Kot ocenjuje, gre pri tem tudi za nespoštovanje predhodnega političnega dogovora med svetniškimi skupinami Vsi smo Ankaran, Gibanjem Svoboda in Radi imamo Ankaran glede razreza funkcij v občini. Omenjene politične skupine naj bi se že decembra 2022 dogovorile, da pripada listi Radi imamo Ankaran, ki je bila predlagateljica Masleše, v nadzornem odboru občine eno mesto in položaj predsednika, opozicijskima Vsi smo Ankaran in Gibanje Svoboda pa preostali dve mesti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  25 .09. 2023 ob  18: 50
Kaj bo šele, ko bodo redarji začeli kaznovat parkiranje na pločnikih?
frikofrkic |  25 .09. 2023 ob  17: 09
14
V Ankaranu ste malo pozabili na osnove demokracije. Če od treh dva glasujeta za, je večina za. Pa naj bo tretji zadovoljen ali ne.
Martin Kacur |  25 .09. 2023 ob  15: 04
Pa dajte si no mir babe. Čez čas bodo spet volitve pa se bolje pripravite. Predvsem imejte dober program za blagor domačinov. Do takrat pa konstruktivno opozarjajte na napake Gregorja in predlagajte izboljšave.
Dlakocepite doma, če si upate.