SOSTANOVALKO POSKUŠALA ZADUŠITI Z BLAZINO: Izgovarjanje na neprištevnost pri sodnici ni "obrodilo sadov"

Kronika

Varovanka socialnovarstvenega zavoda Hrastovec sodišča ni prepričala, da je bila neprištevna, ko je januarja letos poskušala z blazino zadušiti sostanovalko. A štiriletne zaporne kazni ne bo prestajala v zaporu, ampak na forenzičnem psihiatričnem oddelku v mariborskem kliničnem centru, danes poroča časnik Večer.

Obdolženo poskusa uboja je sodnica mariborskega okrožnega sodišča prvič poklicala na zatožno klop maja, a predobravnavnega naroka takrat ni izpeljala, saj se je zaradi vedenja obdolžene v sodni dvorani po pisanju Večera zdelo, da ne razume dobro, kaj se ji očita in kakšne posledice lahko ima njeno priznanje.

Izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič, ki je o obtoženi podal oceno za potrebe sodne preiskave, je sicer ugotovil, da 3. januarja ni reagirala v neprištevnem stanju in da nima težav z razumevanjem, njen odvetnik Nenad Zečevič pa je s strinjanjem tožilstva na naroku dosegel, da je sodišče za dodatno mnenje angažiralo še psihiatričnega izvedenca Mateja Kravosa. Ta je sodišču svoje strokovno mnenje predstavil pred dvema tednoma in ocenil, da je bila obtožena v času kaznivega dejanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, podrobnosti njegovega mnenja pa javnosti niso dosegle, saj je sodnica ta del naroka označila kot tajen.

Zaradi poskusa uboja jo je sodnica obsodila na kazen štiri leta zapora. Ker je dejanje zakrivila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, jo je doletel še ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, kar zanjo pomeni, da bo izrečeno kazen prestajala na forenzičnem psihiatričnem oddelku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor in ne v zaporu, še piše časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija