ŠOLSKI INŠPEKTORAT: "Žrtev napada na bazenu so učenci že dalj časa nadlegovali, šola ni ukrepala"

Slovenija

Spletna stran 24ur.com je danes poročala, da je Inšpektorat RS za šolstvo in šport javnosti predstavil svoje ugotovitve v primeru spolnega nadlegovanja na OŠ Prule. Kot so navedli, je nadzor pokazal, da omenjeni dogodek, ki se je zgodil pred petimi leti, ni bil osamljen primer, a se te problematike na šoli ni ustrezno reševalo. 

Fotografija je simbolična.

Po poročanju spletne strani 24ur.com je inšpektorat prejel in obravnaval pobudo za ukrepanje zoper ravnatelja šole Dušana Merca. Iz te pobude med drugim izhaja, da dogodek na bazenu ni bil osamljen primer. Zato, da do takih stvari ne bi več prihajalo, je pobudnik zahteval ukrepanje zoper ravnatelju kot odgovorni osebi in OŠ Prule. 

Ravnatelj Dušan Merc

Učenka je učiteljici povedala, da jo otipavajo, a konkretnih ukrepov ni bilo

Kot je še poročala spletna stran, je iz prijave razvidno, da je imela učenka že pred novim letom 2013 težave zaradi otipavanja s strani nekaterih učencev, kar pa se je zaradi neukrepanja (oziroma nezadostnega ukrepanja) ravnatelja in drugih odgovornih oseb ob koncu šolskega leta 2013 sprevrglo v spolni napad.

Učenci, ki so žrtev že dalj časa nadlegovali, s svojim ravnanjem niso prenehali kljub njenim zahtevam, naj tega ne počnejo. V nadzoru je bilo ugotovljeno, da nadlegovana učenka s strani šole ob tem ni bila deležna nobene pomoči"Učenka je najmanj pol leta pred tem dogodkom (napadom na bazenu, op. a.) o spolnem nadlegovanju obvestila razredničarko. V zvezi s tem je razredničarka opravila razgovor z učencema, ki teh dejanj nista zanikala. Nadaljnje vzgojno delovanje ni bilo opravljeno niti se šola ni poslužila možnosti, ki jih omogoča določilo 50. člena Zakona o osnovni šoli," je inšpektorat med drugim zapisal na svoji spletni strani.

Fotografija je simbolična.

Na bazenu le dva učitelja, na šoli tudi fizično nasilje, a brez ukrepov

Na dan, ko je prišlo do spolnega napada na bazenu, pa je bilo za varnost nezadostno poskrbljeno. Inšpekcijski nadzor je namreč ugotovil, da sta bila v bližini bazena poleg animatorjev, ki otrok niso poznali  le dva učitelja, ostali pa so bili v tem času prosti.

Inšpekcijski nadzor je ugotovil še, "da je bil v tem obdobju tudi fizičen pretep v šolskem prostoru med učencema in prijateljem učenke, ki se je končal tako, da se je ta zatekel v prostore šole in poklical policijo. Iz spisa ni razvidno, da bi šola v zvezi s tem kar koli ukrenila."

Odstavljeni inšpektor Tomaž Rozman

Inšpektorat: "Ravnatelj je žrtev zaščitil šele peti dan po dogodku, na povsem svoj način"

Spomnimo, ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc je zaščitil osnovnošolki, ki sta doživeli spolni napad s strani dveh osnovnošolcev, a je zaradi tega končal na sodišču. Po ugotovitvah inšpektorja inšpektorata za šolstvo je ravnatelj učencema kršil ustavno pravico do izobraževanja, ko jima je leta 2014 preprečil vstop v šolo. Inšpektor je od sveta šole zahteval, da ga razreši, a je bila njegova zahteva zavrnjena. Merca je zaradi nevestnega dela v službi kasneje ovadilo tožilstvo, ki je obtožnico nato umaknilo. Šolski minister Jernej Pikalo je zaradi nezadovoljstva z delom glavnega šolskega inšpektorja Tomaža Rozmana slednjega včeraj razrešil s funkcije.

Kot so na svoji spletni strani navedli na inšpektoratu za šolstvo, je ravnatelj poskrbel za varnost učenke, ki je bila žrtev spolnega napada na bazenu, "šele peti dan po dogodku, na način, ki ga šolska zakonodaja ne predvideva. Glede na to, da med zaposlenimi ni več inšpektorja, ki je zadevo obravnaval, zadeve ne komentiramo v celoti," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  15 .12. 2018 ob  11: 19
Prvo vprašanje: Kdaj je ravnatelj za dogodek izvedel in zakaj niso obravnavali učiteljice?

Drugo vprašanje: Ali je to tisti šolski inšpektor, ki so ga sodelavci prijavili zaradi mobinga in so ga potem premestili?

Ko boste to odgovorili, ne boste prepisovalci.