SLOVESNOST V PREDSEDNIŠKI PALAČI: Jabolko navdiha primorskima znanstvenicama Tanji Petrushevski in Gabrijeli Zaharijaš (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti v predsedniški palači vročil jabolko navdiha Tanji Petrushevski za odkritje prve supernove, pri kateri je nastala tesna dvojna nevtronska zvezda, in Gabrijeli Zaharijaš za raziskave zunajgalaktične svetlobe ozadja s satelitom Fermi, so sporočili iz urada predsednika republike.

Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici je sodelovala v raziskavi pod vodstvom astronomov s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo, v okviru katere so prvič odkrili supernovo, v kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd.

Gabrijela Zaharijaš z Univerze v Novi Gorici pa je sodelovala v mednarodni skupini raziskovalcev, ki je s pomočjo sevanja gama izmerila celotno količino svetlobe, ki so jo oddale zvezde v zadnjih 12 milijardah let, ter tako prišla do novih spoznanj o zvezdni svetlobi in zgodovini nastajanja zvezd.

Pahor jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Pogosto so med nagrajenci prav znanstveniki. Decembra je jabolko navdiha vročil šestim znanstvenikom ljubljanske fakultete za elektrotehniko in raziskovalnega središča Helmholtz v Berlinu. Marko Jošt, Steve Albrecht, Benjamin Lipovšek, Janez Krč, Bernd Rech in Marko Topič so razvili tandemsko sončno celico, ki najbolj učinkovito pretvarja svetlobno energijo v električno.

Oktobra pa je Pahor priznanje vročil kirurgoma Urošu Ahčanu in Vojku Didanoviču za inovativno metodo popolne rekonstrukcije nosu, s katero so v ljubljanskem kliničnem centru postavili nov mejnik v obrazni rekonstrukcijski kirurgiji.

Predsednik Pahor je vročil "Jabolko navdiha" dr. Tanji Petrushevski in doc. dr. Gabrijeli Zaharijaš

[VIDEO] Utrinki današnje posebne slovesnosti v Predsedniški palači, na kateri je predsednik republike Borut Pahor vročil "Jabolko navdiha" dr. Tanji Petrushevski in doc. dr. Gabrijeli Zaharijaš, izjemnima znanstvenicama iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

Posted by Borut Pahor on Monday, February 25, 2019

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  26 .02. 2019 ob  07: 44
Bravo naši znanstvenici!