Istra: Sedaj pa še nad meje v glavah

Zaradi sile razmer, ki so gospodarsko precej načete, je slavje za vstop Hrvaške v EU bilo precej zmerno. Dogajalo se je veliko, ni pa bilo slutiti kake evro evforije. Ljudje so skeptični, prestrašeni. Ne vedno, kaj bo Evropa prinesla. A za Istro kot regijo je vstop Hrvaške v EU zagotovo pozitivna novica. 

"Meje padajo, preklete vsiljene meje padajo," je tik pred dvigom evropske zastave dejal Pino Degrassi, predsednik Unije Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem. Res je, meje bodo zares padle šele, ko bo naša južna soseda vstopila v schengensko območje in bo prost pretok ljudi dobil pravo noto. Za to bo treba počakati še nekaj časa, saj je vzpostavitev sistema precej draga zadeva, Hrvati pa se trenutno ravno ne kopajo v denarju.

A kljub temu da bo meja padla šele čez kako leto, je treba izkoristiti to, kar EU prinaša in zabrisati predvsem meje v glavah. Istra je bila že od nekdaj enovita regija, ki so jo zgodovinski pretresi nasilno ločili. Tukaj je potekala celo železna zavesa. A prostor, ki je bil skupaj s Trstom vedno enovit, se po dolgih desetletjih zgodovine lahko na novo prebudi.

Istra, nova Toskana

Meje že do sedaj za marsikoga, ki je videl prednosti »enotne Istre«, niso bile težave, zato sedaj pravijo, da se bo sodelovanje nadaljevalo in kvečjemu nadgradilo, ne pa šele postavljalo. Kako unikaten košček zemlje leži v severnem Jadranu, je jasno vsakemu turistu, ki nas obišče, morda še ne vsem domačinom. A dejstvo je, da lahko regija postane v svetovnem merilu to, kar pomeni Toskana. Nekaj unikatnega, etnološko, zgodovinsko in kulturno bogatega. Nekaj, kar želijo tako ali drugače videti vsi.

Istra (in vanjo štejemo tudi Trst) je trenutno razdeljena med tri države, nobena od teh ne cveti. Slavje ob vstopu je bilo sicer na vseh straneh precej zadržano. Malce zaradi negotovosti, kaj prinaša unija, malce zaradi časov, v katerih živimo, v katerih prevladuje apatija. A kdor bo znal izkoristiti priložnosti, bo na koncu zmagovalec. Vsi se spopadamo z usihajočim gospodarstvom. To je seveda črna plat zgodbe, lahko pa pogledamo tudi svetlo plat. Istra, katere večji del leži na Hrvaškem, je postala vodilna regija v tej državi in prehitela celo Zagreb. Torej nekaj "se dogaja". Nekaj se premika. Čas bo pokazal, ali bomo skupaj znali izkoristiti še številne priložnosti, ki jih nov korak v skupno unijo prinaša. Do tedaj pa uživajte v tem, da bo na mejnih prehodih ena kontrola manj in kot zagotavljajo policisti – manj gneč ob koncu tedna. 

Deli novico: