SE NE ZNAMO ITI ŠPORTNEGA TURIZMA? Pri nas odpovedi rezervacij, glavnina tekmovalcev spi v Trbižu in Beljaku

Slovenija

Ob začetku svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju so v Kranjski Gori in na Bledu že zbrani navijači iz Skandinavije in drugih držav. Namestitvene zmogljivosti so še na voljo. Sproti prihaja nekaj odpovedi, pa tudi rezervacij v zadnjem trenutku. Na splošno naj bi bili ponudniki vseeno zadovoljni, čeprav bo nočitev morda manj od pričakovanj.

Kot je povedala Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora, se zasedenost nočitvenih zmogljivosti v destinaciji za čas celotnega prvenstva, ki so ga odprli v torek in bo trajalo do 6. marca, giblje okoli 90 odstotkov. "Na žalost s terena dobivamo informacije, da prihaja tudi do odpovedi v zadnjem trenutku, tako da je na voljo še kar nekaj prostih zmogljivosti, zlasti pri zasebnih ponudnikih," je dejala.

V največjem ponudniku turističnih namestitev Hit Alpinei težav s polnjenjem kapacitet in odpovedmi nimajo. Kot je povedal direktor družbe Milan Sajovic, so njihove kapacitete praktično polne, prosta je le še kakšna posamična soba. V enem hotelu sicer gostijo predstavnike organizatorjev in slovensko reprezentanco, v ostalih pa navijače. Navdušen je bil tudi na torkovim slavnostnim uvodom v prvenstvo, na katerem se je zbralo veliko ljudi.

Da ponekod prihaja do odpovedi rezervacij, je posledica več razlogov, je ocenila Mežek. En izmed razlogov je gospodarska kriza oziroma inflacija. Drug razlog so razmeroma slabe in drage letalske povezave. Pogost razlog odpovedi je tudi bolezen, saj je trenutno čas različnih obolenj, je nanizala Mežek.

Med razlogi za manjšo zasedenost je navedla tudi visoke cene, ki so jo za čas prvenstva postavili nekateri ponudniki. "Nekateri so občutno pretiravali s cenami in to se je sedaj odrazilo v 10 ali 15 odstotkih prostih zmogljivosti po vsej destinaciji," je izpostavila Mežek, ki opaža, da so cene v zadnjem obdobju vendarle padle in se približale normalni ravni, zato je kar nekaj rezervacij v zadnjem hipu.

Podobno se dogaja na Bledu, kjer sicer Turizem Bled splošnih informacij o trenutni zasedenosti in rezervaciji za čas prvenstva nima, je pa na Bledu, kjer naj bi bivali predstavniki medijev in navijači, trenutno precej več vrveža, kot je sicer običajno pozimi. Nekateri hoteli so bili za čas prvenstva razprodani že lani poleti in so tudi sedaj polni, v nekaterih pa je v različnih časovnih obdobjih glede na pogoje brezplačne odpovedi prišlo do odpovedi rezervacij.

Vodja Bled Rose Hotela Natalija Kovač je povedala, da so imeli rezervacijo večje skupine, ki bi zapolnila skoraj celoten hotel, vendar so že lani jeseni dobili odpoved rezervacije z uradnim pojasnilom, da je razlog ekonomska kriza. Podobne odpovedi naj bi prejeli tudi v drugih hotelih, pri čemer pa so potem videli, da se polnijo zmogljivosti v avstrijskem Beljaku in v italijanskem Trbižu, kjer je nastanjena tudi glavnina tekmovalcev.

Kot je izpostavila Kovač, so po odpovedi vseeno uspeli dobro napolniti hotel za čas prvenstva. Tako je sedaj približno tretjina sob zasedena z navijači iz Finske in drugih skandinavskih dežel. Poleg tega imajo individualne goste in goste različnih poslovnih dogodkov, tako da so z zasedenostjo zadovoljni.

"Smo kar pozitivno presenečeni," je dejala sogovornica in dodala, da že prvotno niso pričakovali, da bi bil Bled za čas prvenstva zelo poln, saj vendarle ni v neposredni bližini prizorišča. Je pa prvenstvo vsekakor na Bled prineslo več gostov, kot jih ima običajno pozimi.

Tudi direktorica Hotela Astoria Bled Sabina Rešek je zato z obiskom in zasedenostjo zadovoljna, čeprav ta ni taka, kot je kazalo. Zaradi odpovedi bodo namreč navijači v njihovem hotelu zapolnili le 20 od prvotno rezerviranih 50 sob. Kot je izpostavila, so sicer takšne rezervacije, prilagoditve in odpovedi v tem poslu nekaj običajnega.

Trenutno tako še ni mogoče reči, kakšen bo končni izplen svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v turističnem sektorju. Da bi bilo lahko slabše od morda previsoko zastavljenih pričakovanj, pa nakazujejo tudi nekatere informacije o prodaji vstopnic za ogled tekmovanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija