S slabo banko do ponovnih tajkunskih prevzemov?

Svet

V javnosti so zaokrožile novice, da naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) z nekaterimi podjetji že sprejela dogovore o reprogramu posojil, s tem pa je DUTB začela upravljati z nekaterimi od težavnih posojil.

Po neuradnih podatkih naj bi se tako na slabo banko že preneslo za milijardo evrov terjatev bank do finančnih holdingov, med njimi denimo Zvon Ena (v stečaju), Zvon Dve (v stečaju), Sava, ACH, CG Invest (v stečaju), DZS, Avtotehna, Istrabenz in Vipa (v likvidaciji). O prenosu terjatev na DUTB pa so javnost sami obvestili iz Pivovarne Laško in Intereurope. Slaba banka je tako konec leta od NLB-ja odkupila 23,51-odstotni delež pivovarne, od NKBM-a pa 11,12-odstotni delež Intereurope.

S tem pa se po mnenju Gorana Klemenčiča, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu odpira možnost za ponovni tajkunski prevzem podjetja. Posamezniki, ki so v preteklosti s tajkunskim posojilom prevzeli določeno podjetje, to posojilo pa je bilo preneseno na slabo banko, bodo spet lahko kandidati za lastniški delež. Iz DUTB-a so sicer sporočili, da posameznih poslov zaradi vplivov na dobičkonosnost ne bodo komentirali.

Deli novico: