S PIROTEHNIKO "OBOROŽENA" MLADA POSTOJNČANA: Trgovino "na črno" vodil pred dijaškim domom (FOTO)

Kronika

Postojnski policisti so dobili prijavo, da 18-letni domačin pred dijaškim domom otrokom in najstnikom prodaja pirotehnične izdelke različnih kategorij. Minuli petek so na njegovem domu opravili hišno preiskavo in zasegli 400 kosov pirotehnike. Med njimi so bile tudi močnejše petarde z izrazito močnim pokom, ki jih lahko kupi samo podjetje oziroma pravna oseba ali podjetnik, ki ima za to dovoljenje. Zaradi pirotehnike so policisti posredovali tudi v Izoli.

Petarde zasežene 18-letniku.

Med hišno preiskavo so mu policisti zasegli tudi 6 gramov mamil, za katero prepovedano drogo naj bi šlo, policisti niso navedli. Zoper 18-letnika bodo uvedli hitri postopek zaradi prekrška.

Istega dne so policisti opravili hišno preiskavo tudi na domu 22-letnega Postojnčana, tokrat zaradi mamil. Zasegli so mu 60 gramov prepovedane droge, 32 kosov petard in pištolo znamke Sigsauser z nabojnikom, ki bo poslana na ekspertizo, da se ugotovi, ali gre za pravo orožje. Tudi zoper njega bodo sproženi postopki zaradi prekrškov.

Petarde in pištola zasežene pri 22-letniku.

Pred dnevi so se stanovalci Livad na Južni cesti v Izoli pritožili zaradi pokanja petard. Policisti so na kraju našli tri najstnike, stare med 14 in 15 let, enemu od njih pa so zasegli 76 petard znamke Pirat. Zaradi prekrška bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na koprsko okrajno sodišče. Predvidena globa za polnoletno osebo je 400 evrov, za mlajše mladoletnike pa vzgojni ukrep.

Petarde zasežene v Izoli.

Koprski policisti ob tem opozarjajo, da je omejitev uporabe pirotehnike nujno potrebna, saj zaradi neprevidnosti in objestnosti pogosto pride do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči. Pokanje moti živali in onesnažuje okolje. Ker gre za skupni družbeni problem, apelirajo na starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje naj bodo otrokom za zgled.

Na PU Koper 8. decembra 2021 ob 17.00 pripravljajo preventivno delavnico preko zoom-a, na temo pirotehnike.

V prihajajočih dneh se obetajo poostreni nadzori policistov v sodelovanju s Finančno upravo (Furs) in tržnim inšpektoratom. Ob tem opozarjajo, da je po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je po zakonu dovoljena zgolj od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija