Rušili rekorde za živali Obalnega zavetišča

Koper

Spletni portal Pes moj prijatelj in Radio Capris, najbolj poslušan radio v Obalno-kraški regiji, sta letos že petič zapored v okviru svetovnega dneva varstva živali skupaj pripravila največjo akcijo zbiranja hrane za kosmatinčke, ki so svoj prehodni dom našli v Obalnem zavetišču za zapuščene živali Sveti Anton.

Trenutno je v zavetišču 70 psov in vsaj toliko muc, kar se še ni zgodilo. Kriza je vplivala na to, da je psov v zavetišču več (ker zanje skrbniki ne morejo več skrbeti), posvojitev je bistveno manj, manj pa je tudi donacij čez leto.

Zato so se letos še posebej potrudili, da bi v akciji združili moči tudi z različnimi podjetji in posamezniki, ki bi pomagali pri uspešnosti akcije.

Skupaj s poslušalci Radia Capris in bralci spletnega portala Pes moj prijatelj jim je v tednu dni uspelo zbrati rekordne 4 tone hrane za pse in muce iz Obalnega zavetišča, od tega je vsaj polovica zbrane hrane višje kakovosti, to pomeni hrane za mladiče in pse s prebavnimi motnjami.

Zaradi krize niso imeli velikih pričakovanj

Organizatorji akcije so dejali, da zaradi vsesplošne krize niso pričakovali tolikšne količine zbrane hrane. Zato so zelo hvaležni prav vsakemu, ki je prispeval kakšno konzervo ali vrečko hrane.

Prav danes, na svetovni dan živali so vso zbrano hrano skupaj s petošolci OŠ Livade, izolskim županom Igorjem Kolencem, pevcem Janom Plestenjakom, košarkarjem Sašem Ožboltom ter koprskimi rokometaši in  nogometaši odnesli v zavetišče, se tam pogovorili o pravilni skrbi za živali, nato pa se tudi sprehodili po zavetišču in si ogledali varovance, ki trenutno čakajo na nov dom.

 

Na poučni ekskurziji so učenci in gostje spoznali posledice napačnih odločitev, ki jih ljudje vse pogosteje sprejemajo. Živali so namreč nemalokrat darilo ob rojstnem dnevu, obletnici ali prazniku, ob prvem dopustu pa družini postanejo v breme. Prav zato Radio Capris in Pes moj prijatelj vsako leto osveščata šolarje, da so psi in muce živa bitja, ki bi jih morali sprejeti kot novega družinskega člana, ne kot igračo.

"Glede na to, da so donacije v upadanju, in z ozirom na čas, v katerem živimo, je ta rezultat odličen," je po akciji z veseljem povedala Andrea Krivec Bogataj, vodja zavetišča in predsednica Obalnega društva proti mučenju živali. Z akcijo, ki vsako leto prinese boljši rezultat, so zadovoljni tudi organizatorji, ki se posebej zahvaljujejo tudi podjetju Mr. Pet, ki je k vsakemu kupljenemu kilogramu, namenjenemu dotični akciji, dodalo še kilogram. "Na Radiu Capris tudi v prihodnje ne bomo pozabili na muce in kuže, ki začasno prebivajo v Dvorih pri Svetem Antonu, že naslednje leto se naša akcija vrača, vse moči bomo usmerili v to, da bi zabeležili nov rekord," je ob uspešnem dnevu zaključil odgovorni urednik Radia Capris Mitja Čehovin.

"Težko si predstavljam, kako bi naši varovanci preživeli zimo brez akcije Radia Capris in portala Pes moj prijatelj. Zelo smo presenečeni, kljub temu da je akcija že tradicionalna. Smo v kriznih časih, zato iskreno povedano nismo pričakovali, da bo na koncu takšna količina zbrane hrane, predvsem pa je letos veliko več kvalitetne hrane za pse, ki potrebujejo posebno oskrbo, tako hrano pa sicer v zavetišču najbolj potrebujemo. Z zbranim bomo pse lahko hranili nekje do pomladi ali še dlje," zaključuje Bogataj Krivčeva iz zavetišča.

jure  |  05 .10. 2013 ob  15: 06
lepe zivali
mva |  05 .10. 2013 ob  15: 04
lepo je bilo
MoK |  04 .10. 2013 ob  21: 53
važno da je Vanoli ino Ivica na reprezentanci v zavetišču vsa čast tudi rokometašom za aktivnost
tinito |  04 .10. 2013 ob  21: 29
vsaka čast