Največja dobrodelna akcija zbiranja hrane za brezdome živali

Koper

Leto je naokoli in ponovno je prišel čas za največjo dobrodelno akcijo zbiranja hrane za Obalno zavetišče, ki se je uradno pričela včeraj. Radio Capris in Pes moj prijatelj se skupaj akcije lotevata že petič. V dosedanjih akcijah so skupaj zbrali skoraj 13 ton hrane za pse in muce iz Obalnega zavetišča.

"Posvojitve so v močnem upadanju, trenutno imamo prost samo še en boks. Kriza se na tem področju posebej pozna prav letos. Vedno več ljudi pride do situacije, ko za psa ne more več skrbeti. Nekateri nimajo niti za kruh, tako živali prepuščajo nam v zavetišču. Tudi siceršnjih donacij in podarjene hrane je čez leto manj, tako da je ta akcija za nas letos še posebej velikega pomena," nam je pred začetkom akcije povedala Andrea Bogataj Krivec iz zavetišča.

V Obalnem zavetišču psov po zakonsko določenih 30 dneh v Obalnem zavetišču ne uspavajo: "Mi smo upravljavci zavetišča, katerega lastnice so sicer vse tri Obalne občine. Občine sprejemajo letne proračune, financiranje pa je že pet let na približno enaki ravni in se ne spreminja glede na število psov v zavetišču. Vsi stroški, ki so vezani na pse po 30 dnevnem bivanju, tako prehajajo na pleča društva. Društvo tako pse preživi izključno s pomočjo akcij," dodaja Bogatajeva.

Od 25. septembra do 2. oktobra tako poteka vseslovenska dobrodelna akcija zbiranja hrane za pse in muce iz Obalnega zavetišča po različnih lokacijah po celotni Sloveniji. V Obalnem zavetišču je trenutno največje povpraševanje po hrani za mladičke, hrani za starejše pse, pse s črevesnimi motnjami ali kožnimi težavami. Taki psi potrebujejo bolj specifično, malo boljšo hrano. Glede na veliko število muc so v konstantnem pomanjkanju hrane za mačke.

V fotogaleriji je nekaj živali, ki trenutno iščejo dom v Obalnem zavetišču.

V za to namenjenih zbiralnikih po trgovinah do vključno srede 2. oktobra zbirajo prispevke v obliki pasje in mačje hrane. Lokacije: vse trgovine Mr. Pet (zbrano hrano bo trgovina podvojila) po Sloveniji in večje trgovine Mercator, Spar, Tuš na področju Obalno-kraške regije.

Hrano lahko lahko posamezniki zbirajo tudi v drugih krajih po Sloveniji in jo do srede, 2. oktobra, v kolikor je mogoče, pripeljejo v Koper (v prostore Radia Capris).

Zbrano hrano bomo na svetovni dan varstva živali, ki bo v petek, 4. oktobra, odpeljali v Obalno zavetišče. Tudi letos ga bomo obiskali z osnovnošolci – učenci petega razreda Osnovne šole Livade (Izola), pridružili pa se nam bodo tudi izolski župan Igor Kolenc in znani gostje – Jan Plestenjak, košarkar Sašo Ožbolt in koprski rokometaši ter nogometaši. Petošolci se bodo tako z nami odpravili na poučno ekskurzijo, v okviru katere bodo izvedeli marsikaj o odgovornem skrbništvu in o tem, kako deluje zavetišče za zavržene živali.

argo |  26 .09. 2013 ob  13: 40
spoštovanje organizatorjem in darovalcem