RIŽANSKI VODOVOD TIK PRED POLETNIM REŽIMOM ČRPANJA: Bo ministrstvo kljub blokadi proračuna dalo zeleno luč za reševanje drugega vodnega vira?

Slovenija

Zaradi suše v Istri ne nastaja škoda samo v kmetijstvu, ampak tudi v vodooskrbi. Rižanski vodovod je že uvedel režim črpanja vode, ki sicer velja za poletne mesece, to je črpanje vode iz podtalnice. Zaskrbljujoče je tudi, da se vzpostavitev drugega vodnega vira za Istro očitno odmika.

S črpanjem vode iz podtalnice Rižanski vodovod trenutno zagotavlja minimalen pretok 110 litrov na sekundo. Manjkajoče količine vode morajo odkupovati od sosednjih vodovodov. Kakšna bo oskrba z vodo poleti, nihče ne more z gotovostjo napovedati. Zato je toliko bolj aktualno vprašanje, kdaj bo slovenska Istra dobila drugi vodni vir, ki ga je znova postavila v ospredje lanska železniška nesreča s kerozinom pri Hrastovljah.

Izbrali ponudnika, a je postopek ustavila epidemija

V začetku decembra lani je direkcija za vode objavila javno naročilo za izdelavo primerjalne študije v okviru projekta drugega vodnega vira. Prijavila sta se dva ponudnika. Ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo kot vodja projekta v sodelovanju s podjetji Hidrolab, Acer Novo mesto, Aquarius, Vodnar, Kolektor Sisteh, Utris in SL Consult. Drugi ponudnik je bil Hidroinženiring kot vodja projekta v sodelovanju s Projektom iz Nove Gorice in družbo Luz.

Posel za izdelavo študije je 8. aprila dobil Hidroinženiring za ceno 294.700 evrov brez DDV.

Tri dni kasneje je vlada sprejela začasni ukrep zadržanja izvrševanja proračuna, po katerem so morali predlagatelji finančnih načrtov ustaviti oziroma zavrniti vse ponudbe v postopkih javnih naročil. Prav tako so morali odstopiti od izvedbe javnih naročil, za katere pogodbe še niso bile sklenjene, razen v primerih, ko je dodelitev sredstev nujna za delovanje države in za investicije povezane s črpanjem evropskih sredstev, investicije iz namenskih skladov, vzdrževanje infrastrukture ali drugih pomembnih investicij, ki vplivajo na gospodarsko dejavnost.

Na potezi je okoljsko ministrstvo

Omenjeno javno naročilo ne spada med izjeme. Kar pa pomeni, da se reševanje drugega vodnega vira, ki naj bi ga po prvotnih načrtih uredili v nekaj letih, odmika.

Za jutri je na okoljskem ministrstvu napovedan sestanek vpletenih institucij z ministrom Andrejem Vizjakom in po tem sestanku naj bi bilo znanih več informacij. Vprašanje je, ali bo ministrstvo projekt zaustavilo oziroma se bo njegova izvedba zamaknila za nedoločen čas ali pa bodo dali zeleno luč za nadaljevanje postopka.

"Smo optimistični in menimo, da trenutni zastoj ne pomeni nujno dodatnih zamud pri realizaciji projekta, zato veliko pričakujemo od četrtkovega sestanka na ministrstvu," pravijo na Rižanskem vodovodu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .05. 2020 ob  10: 54
Stavim 100€, da ti štirje obalni župani do naslednjih občinskih volitev ne bodo uredili prav nič z oskrbo vode. Še vedno imamo samo Rižanski vodovod, ki so ga zgradili pred 85-imi leti. 2/3 potrebne vode pa kupujemo od Hrvatov in Kraševcev. Smo edine štiri občine v državi, kjer morajo občine za vodo plačati. Vse ostale občine v Sloveniji imajo koncesije in črpajo vodo zastonj.
Tiramola  |  07 .05. 2020 ob  12: 33
Tu gor so že našteta podjetja, ki so pristavila svoj lonček. A ne za vodo ampak za šanpanjec.
Obljubljali so lani drugi vir vode potem je vse utihnilo, voda se je podražila.
Vse po starem že 40let.....
Ištrijan |  06 .05. 2020 ob  15: 02
Zaradi slovenije bomo v Istri še žejni!