REPLIKA IZOLSKE OBČINE NA ENOSTRANSKO POROČANJE NEKATERIH MEDIJEV: "Drugačne rešitve za razvoj kmetijstva v naši regiji ni"

Izola

Kmetijska zemljišča v Izoli so te dni spet tema pogovora. Po poročanju nekaterih medijev naj bi skupina strokovnjakov iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani predlagala, da se zemljo s kmetijskih površin, kjer načrtujejo novogradnje, seli na območje gozdnih površin, kjer naj bi vzpostavili kmetijsko proizvodnjo. Na Občini Izola so se odzvali na nekatere navedbe in replicirali na, kot so zapisali, enostransko poročanje medijev.

Po poročanju medijev naj bi zemljo vozili v 8 kilometrov oddaljene Korte in druge zaselke. Projektu sicer nasprotuje tudi civilna iniciativa Gibanje za Izolo, saj da je skoraj nemogoče prevažati zemljo na takšni razdalji, takšen transport pa da bi še bolj škodoval že tako slabemu stanju cest v zaledju.

Usoda projekta je sicer odvisna od sprejetja občinskega prostorskega načrta (OPN), o njem pa bodo Izolani in Izolanke odločali na referendumu.

Kot poudarjajo na izolski občini, se bo po sprejetem OPN v Izoli nadomestilo samo 7 ha delno zapuščenih kmetijskih zemljišč za Drogo, kjer je predvidena nova poslovna cona, za 11 ha nekdaj obdelovalnih površin v izolskem zaledju.

"V ta namen je bila izdelana strokovna pedološka študija na Biotehniški fakulteti UL. Ta je bila podlaga za pripravo OPN in ni prišla v javnost sedaj, kot so poročali mediji, temveč je javno dostopna že od leta 2019. Uradno je bila predstavljena na javni obravnavi OPN. Njen namen je bil ugotoviti vsa potencialna območja, primerna za vzpostavljanje novih kmetijskih zemljišč," so zapisali.

Kot navajajo, gre za zemljišča v državni lasti na obrobju obstoječih kmetijskih zemljišč, "kar pomeni, da se hkrati rešuje problematiko zaraščenih državnih zemljišč". 11 ha določenega terasastega območja je bilo izbranih zaradi najnižjih izvedbenih stroškov.

Poudarjajo tudi, da je vzpostavljanje kmetijskih zemljišč v javnem interesu. "Kmetijstva ne gre povezovati zgolj z ekonomskim vidikom, temveč je tesno povezano z ukrepanjem proti neugodnim podnebnim spremembam in eroziji," še dodajajo na občini.

"Obenem se s takim ukrepom varuje krajino in omogoča protipoplavno zaščito območja. Drugačne rešitve za razvoj kmetijstva v naši regiji ni," navajajo in zatrjujejo, da bo stroške vzpostavitve novih kmetijskih zemljišč krila občina.

"Zemljišča se bo nadomeščalo fazno, sočasno z izgradnjo nove poslovne cone. Študija je prvi primer dobre prakse na državni ravni, ki strokovno in učinkovito rešuje vsa glavna vprašanja, povezana s kmetijstvom v Izoli. Kmetijska zemljišča bodo vzpostavljena tam, kjer so nekoč že bila. Te spremembe so trajnostne in jih bo omogočal uveljavljeni OPN," so še navedli, priložili pa so tudi povezavo do celotne izjave mag. Marka Starmana, vodje Urada za prostor in nepremičnine, ki jo je podal novinarju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  17 .12. 2021 ob  08: 56
-5
@bobi ima matematiko tako kot nesposobni levaki v DZ. Število dovolilnic je omejena na št. Stanovanj. Koliko dovolilnic, toliko parkiranih vozil. Matematika pa taka...in taki hodijo volit nekoga po principu simpatije...hahahaha
anton |  17 .12. 2021 ob  08: 31
@bobi
... oprosti, mislim, da tvoja trditev ne "pije vode"..., če bi bilo to res, bi bil problem že zdavnaj rešen ... težava je v tem, da v turistični sezoni enodnevni gosti, predvsem slovenci, že v jutranjih urah zasedejo celo parkirišče ob ladjedelnici, stari del mesta je tako ali tako poln in dobiš prej na loteriji kot, da najdeš parkirno mesto ... živim v starem mestnem jedru in ko končam službo, moram parkirati pri "mehanotehniki", ker so vsa parkina mesta polna ... na žalost je takšnih izolanov kar nekaj, saj skupaj s parkirišč pri "mehanotehniki" hodimo proti domu ...
Bobi |  17 .12. 2021 ob  08: 04
Anton dovolilnice nebi smele biti prenosljive pa bi bilo dovolj parkirnih mest za domačine!!!!!
ManofSteel |  16 .12. 2021 ob  23: 11
-11
Sicer vsem kujonom, ki ste pred UE zavajali narod za podpise za regerendum. V kolikor pade zakon?! Jaz se odselim...iz daljnega vzhoda vam bom pref....celoten rod !! To je obljuba!
ManofSteel |  16 .12. 2021 ob  23: 06
-12
Vse te nevladne organizacije, ki zavirajo dobre in zdrave projekte jih financirajo levi paraziti z nišim javnim denarjem. Govorimo o milijonih na letni ravni...samo zato, da nagajajo. Delajo pa nič. Enako sindikalisti...vsi proti dobrim zakonom, samo zato ker so proti sedanji vladi!! Komunisti se pogovarjajo o zakonih in raznih projektih desetletja z prelivanjem javnih milijonov za mnenja raznih kvazi strokovnjakov oz. "eksperti". Joj joj narod, kdaj boste doumeli, da živimo v globoki državi! EU je spregledala in zdaj jim bo stopila nanprste...za to toliko cvilijo. Dol s komunizmom mrš
ManofSteel |  16 .12. 2021 ob  23: 02
-13
@anton s čim pa boš gradil Garažno poslopje, kulturne ustanove, knjižnice, šole (sedaj je vlada poskrbela, da bo to država), športno infrastrukturo in ne nazadnje nova stanovanja itd., če ne od turizma, ki bi ga morali tržit celo leto!!! A s čim, če ni interesa za investitorje dokler se ne sprejme OPN! To pomeni obenem razvoj, nova delovna mesta, javni prevoz, široka ponudba v turizmu itd. A ne vidite, da vas tej levi paraziti zavajajo, ko ene ovce!!! Volite ZA sprejetje OPN ! Ne nasedajte kot pri zakona za vode...in boste spet ostali žejni. Narod !! Zbudi se !!!
anton |  16 .12. 2021 ob  19: 43
... prvo poskrbite za domačine in jim omogočite parkirna mesta ter zgradite garažno hišo, saj v turistični sezoni, ki traja 3-4 mesece, domačini nimamo kje parkirati ter ispraznite že najlepšo "točko" v izoli, mandrač, z vozili ... lahko se zgledujete po piranu in drugih obalnih in turističnih mestih ...