REDARJI V OBALNIH OBČINAH LANI POBRALI ZA MILIJON EVROV GLOB: Kje so bili najpogostejši prekrški?

Koper

Medobčinsko redarstvo Istre v svojem poročilu o delu v letu 2023 med drugim razkriva, koliko glob so pobrali občanom in kateri so bili najpogostejši prekrški. Pirančani največkrat kršijo v Ulici IX. korpusa, Koprčani na Vojkovem nabrežju, v Ankaranu pa na Jadranski cesti in v krajinskem parku. Radar na Prešernovi v Izoli je zaznal osem prekrškov na dan, najvišja izmerjena hitrost pa je bila neverjetnih 116 km/h.

Medobčinsko redarstvo Istre, ki deluje na področju štirih istrskih občin, Piran, Izola, Koper in Ankaran, v poročilu o delu v letu 2023 razkriva, za koliko so nas oglobili zaradi različnih prekrškov. Tako so lani pobrali za kar milijon evrov glob in sodnih taks, natančneje 1.084.822,32 evrov, od tega 849.974,94 iz naslova glob in 97.923,39 evrov sodnih taks, v Izoli pa so z globami iz naslova radarja pobrali kar 136.844 evrov.  

V piranski občini po prekrškarjih izstopajo območja Ulice IX. korpusa, Dantejeva ulica, Cesta Obala, pa tudi Prešernovo nabrežje, kjer se je med letoma 2022 in 2023 delno spremenil parkirni režim, s čemer je prišlo do povečanega števila prekrškov na teh parkirnih površinah. Najpogostejši prekrški so bili povezani z neupoštevanjem prepovedi parkiranja. Kot so zapisali, je večje število prekrškov med drugim posledica povečanja števila občinskih redarjev, povečanega nadzora mestnega jedra Pirana in večjega števila parkirnih mest za kratkotrajno parkiranje oziroma mest, kjer je za parkiranje določena obveznost označevanja časa prihoda.

Radar na Prešernovi cesti pri Osnovni šoli Vojke Šmuc v Izoli je v letu 2023 zaznal v povprečju 8,6 prekrška na dan. Iz podatkov je razvidno, da je bil trend zaznanih prekrškov v letu 2023 v porastu. Povprečna hitrost vozil v prekršku je bila približno 46 km/h, povprečna hitrost vseh vozil približno 37 km/h, najvišja hitrost vozil v prekršku pa je bila 116 km/h.

Pri prekrških v Izoli poleg Prešernove ulice izstopajo Veliki Trg, Cankarjev drevored in Simonov zaliv. Kot menijo redarji, je na število prekrškov mirujočega prometa na določenih lokacijah vplivalo več dejavnikov, na primer zapora prometa na Velikem trgu zaradi gradbišča ribiške infrastrukture, uvedba plačljivega parkirišča Spar, manjšega ali večjega obiska turistov ... "Predvidevamo, da se je število prekrškov v Simonovem zalivu podvojilo zaradi uvedbe plačljivega parkirišča Spar," so zapisali. 

V Mestni občini Koper (MOK) je bilo na nekaterih mestih v letu 2023 izrečenih manj ukrepov kot leto poprej, stanje se je izboljšalo na primer v Ferrarski ulici in Cesti Zore Perello Godina, kjer velik upad prekrškarjev pripisujejo ozaveščanju kršiteljev in rednemu nadzoru pred OŠ Koper. Negativno izstopajo Vojkovo nabrežje, kjer se je zaradi stalnega nadzora število odkritih prekrškov sicer občutno zmanjšalo, Severna obvoznica, Piranska cesta, Ankaranska cesta in obrtna cona Gorc Sermin. Pri slednji so lani izvajali poostren nadzor nad tovornimi vozili in, kot so zapisali, dosegli "zadovoljive rezultate, saj se je parkiranje tovornih vozil na teh mestih bistveno zmanjšalo".  

Na področju ankaranske občine opažajo občutno zmanjšanje nepravilnega parkiranja na Vinogradniški poti, kjer se je nepravilno parkiranje zmanjšalo tudi zaradi ureditve parkirišča v neposredni bližini bolnišnice Valdoltra. V lanskem letu se je zelo povečalo območje nadzora na Lazaretu in s tem tudi število zaznanih prekrškov; redarji so julija pridobili pristojnosti nadzora tudi v Krajinskem parku Debeli rtič, iz česar sledi tudi veliko število zaznanih kršitev. Največ prekrškarjev so sicer odkrili na Jadranski cesti, Lazaretu in Regentovi ulici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  15 .03. 2024 ob  13: 54
11
JayZ, ma prej da bi jih bilo več in kaznovali vse kretene, ki se igrajo kavbojce po mestu, bi bilo bolje. Vsi hočejo parkirat kamor jim paše, mularija s skuterji divja, smo eni balkanci v najslabšem pomenu besede.
Kapo dol redarjem, da delajo red, sami tega ne znamo.
JayZ |  15 .03. 2024 ob  13: 34
-4
Prokleta banda pokvarjena . Izpade da je redarstvo najbolj uspešen biznis na obali. Kreteni, nimaste nobenega občutka ,kdaj kdo zasluži kazen in kdaj treba zapret eno uko.