RAZVOJ DOGAJANJA V RUSIJI SPREMLJAJO TUDI NA ZUNANJEM MINISTRSTVU: Slovence pozivajo k vrnitvi domov

Slovenija

EU pozorno spremlja razmere v Rusiji in ostaja v stiku z evropskimi voditelji in partnerji držav članic skupine G7, je v tvitu zatrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Podobno sporočilo o spremljanju razmer prihaja iz več evropskih držav, med drugim Nemčije in Francije ter iz ZDA. Kijev v dogajanju vidi dokaz šibkosti Rusije. Tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in slovenskem veleposlaništvu v Moskvi razvoj dogajanja v Rusiji pozorno spremljajo, so danes sporočili z ministrstva. Kot dodajajo, je ministrstvo že doslej odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in državljane, ki so tam, pozivalo k vrnitvi domov.

Zaradi nemirov in negotovosti v južnem delu Rusije - na območju Rostova na Donu in Voroneža - obenem svetujejo dodatno previdnost in dosledno upoštevanje potovalnega opozorila, so kasneje zapisali v tvitu.

Zaenkrat se nanje sicer ni obrnil še nihče. V primeru konkretnih zaprosil se nameravajo temu primerno odzvati, so še zapisali.

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je po mesecih vse večjih napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom in domnevnem napadu na njegove enote ponoči sprožil upor proti vodstvu ruske vojske. Zjutraj so njegove enote zavzele vojaške objekte v Rostovu na Donu, od koder Rusija usmerja svojo agresijo nad Ukrajino, in so na poti proti Moskvi.

V prestolnici so oblasti razglasile protiteroristično operacijo. Izvajajo poostrene varnostne ukrepe in nadzor.

Šarec: Gre za notranje zadeve Rusije, mi še naprej podpiramo Ukrajino

Obrambni minister Marjan Šarec je v odzivu na dogajanje v Rusiji, kjer je prišlo do oboroženega upora skupine Wagner, dejal, da gre za notranje zadeve Rusije, Slovenija pa da še vedno podpira Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost.

"Gre za notranje zadeve Rusije, očitno se soočajo s težavami. Mi še naprej podpiramo Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost, za suverenost, to je za nas pomembno. Evropska unija, tudi zveza Nato in seveda Slovenija spremljamo dogajanje," je Šarec povedal ob robu današnje posebne slovesnosti ob povišanju načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša v čin generalpodpolkovnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija