"RAMAZAN ŠKODUJE ZDRAVJU OTROK": To se je zgodilo na tržiški osnovni šoli

Trst

Tržiška županja Anna Cisint se je obrnila na italijanskega šolskega ministra, vodjo deželnega šolskega urada in predsednika Dežele Furlanije-Julijske krajine, ker "ramazan škoduje zdravju otrok", škoduje pa tudi pravilnemu delovanju vzgojno-izobraževalnega sistema.

Kot je navedla v svojem dopisu, so jo na nesprejemljive razmere, ki ogrožajo zdravje otrok, opozorili učitelji in nekateri starši. Zadevo so na občini zato preverili.

Podaljšan post, pa čeprav s prekinitvami, ima pri otrocih oziroma mladoletnih osebah negativne učinke, ker lahko spremeni količino rastnega hormona, otroci se težje koncentrirajo in postanejo apatični. Kot je še zapisala Cisintova, spoštovanje verskih navad ne more biti opravičilo za to.

Opozorila pa je na še en pomemben segment vzgoje in izobraževanja – marginalizacijo, ki so je deležni otroci, ki se postijo. Kot je navedla Cisintova, so ti otroci sedeli v šolski jedilnici pri eni mizi, medtem ko so ostali otroci jedli svojo malico. "Šlo je za dvojno čustveno travmo, saj so tako eni kot drugi občutili nelagodje," je še zapisala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .03. 2023 ob  14: 19
20
vse v zvezi s kakrkšnokoli vero ven iz javne šole!!!
manemebasat |  29 .03. 2023 ob  13: 24
12
Ne morem nic napisat, ker tu nimami svobode govora!