RAJE OSTANITE V ZAPRTIH PROSTORIH: Ozon je presegel opozorilne vrednosti

Slovenija

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu na nadmorski višini 950 metrov je urna vrednost ozona danes opoldne presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, povprečna 8-urna pa 149 mikrogramov na kubični meter. To pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske, so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). Merilno mesto je glede meritev ozona namreč locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico.

Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi vrednost padla. Tudi v četrtek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so napovedali na Arsu.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija