VROČE BO VSE DO PETKA: Predvsem na Primorskem se povečuje požarna ogroženost

Slovenija

Vremenoslovci tudi za današnji dan napovedujejo visoke temperature. Velika toplotna obremenitev bo predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije do petka sredi dneva in popoldne. Zaradi suhega in vročega vremena se v večjem delu države, predvsem pa na Primorskem, povečuje tudi požarna ogroženost naravnega okolja.

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje bo velika požarna ogroženost naravnega okolja s četrtkom uradno razglašena v občini Ajdovščina. Po ocenah Agencije RS za okolje (Arso) pa je stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravi zelo velika na Goriškem, Bovškem, v Brkinih in Zgornjesavski regiji. Velika požarna ogroženost je še na Obali, na Kočevskem in Koroškem, v Spodnjem Posavju, Pomurju in na Postojnskem.

Zelo velika stopnja požarne ogroženosti pomeni, da je lahko vzrok za nastanek požara že iskra, požar se pojavi takoj, njegovo širjenje je zelo hitro. Tak požar je vroč, prenese se na krošnje dreves na širšem območju in razširi tudi na normalno vlažna področja. Gašenje takšnega požara pa je izjemno zahtevno, na spletni strani pojasnjuje Arso.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija