PRIZOR, DA TE KAP: V koprskem morju opažena kača, morda gre za gada (FOTO)

Koper

Neko uporabnico Facebooka je včeraj v Koprskem zalivu presenetil - vsaj za marsikoga - šokanten prizor. S fotoaparatom je namreč ujela kačo, ki je plavala po našem morju. Da bi na morebitno nevarnost opozorila še ostale, je fotografiji kače delila v Facebook skupini Promet za Obalo. Njena objava je med uporabniki sprožila precej panike in mnogi so se strinjali, da bi jih 'kap', če bi kača priplavala mimo njih. Drugi pa so zapisali, da gre za nestrupeno kobranko ter da je strah odveč. Pa si res lahko oddahnejo? Obrnili smo se na dva strokovnjaka, ki sta za naš portal analizirala fotografiji omenjene kače. Njuni mnenji sta tako različni, da vas bosta presenetili.

Desna slika je simbolična.

Omenjena kača je bila opažena nekje v Koprskem zalivu, ni pa jasno kje. Biologinja in vodja vivarija Bioexo Nika Leben nam je povedala, da je "fotografija kače zelo slabe ločljivosti, ampak me spominja na gada. Vzorec je slabo viden, tako da bi lahko bila tudi belouška. Je pa možno, da je gad, saj je kača na fotografiji malo širša in ima vzorec, kot ga ima gad." Biologinja nas je obenem pomirila, da je panika odveč, saj se "kače načeloma ne zadržujejo na morju in je verjetnost, da bi jo ponovno opazili, majhna."

Nika Leben

Lebnova: 'Ta kača ima drugačen vzorec kot kobranka'

Nekatere uporabnike omenjene Facebook skupine je kača močno spominjala na nestrupeno kobranko."Kača s fotografije ima 'lojtrčast' vzorec, kobranka pa ima 'pike'. Ta kača ima skoraj malo preveliko glavo za kobranko, vendar je to težko razbrati iz tako slabe fotografije," nadaljuje Lebnova. "Znaki, ki bi zanesljivo povedali, da gre za gada, so širša glava in pokončna oblika zenice, vendar so posamezni osebki lahko drugačni in na osnovi take fotografije se težko zatrdi, da gre za gada."

Kača, opažena v Koprskem zalivu

So kačo prinesli sladkovodni tokovi?

Gad spada med strupene kače in na Obali še ni bil zapažen, nadaljuje Lebnova. "Zato je tudi malo verjetno, da je kača na fotografiji gad. Strupenjače pri nas najdemo nad Črnim Kalom, na Obali jih niso opazili že dolgo časa. Gad sicer ni vodna kača in če je na fotografiji gad, je možno, da je v morje priplaval s sladkovodnimi tokovi," zaključuje biologinja.

Gad

Škornik: 'Na sliki je nestrupena kobranka'

Fotografiji kače si je ogledal tudi naravovarstveni nadzornik v Krajinskem parku Sečoveljske soline Iztok Škornik, ki je za naš portal komentiral, da "gre zagotovo za kobranko, sorodnico belouške, ki se je ljudje ustrašijo, ker ima 'zabaven' vzorec" in da "v radiusu od tu do Vremščice gadov ni". Če bi lahko povečali sliko, bi po Škornikovem mnenju videli, da sta "zenica in šarenica okrogli in ne navpični kot pri strupenih kačah."

Iztok Škornik

'Kobranka je edina, ki lahko zaide v naše morje'

Kot nam je še povedal, je kobranka nestrupena in se hrani z vodnimi ogranizmi, kot so žabe in paglavci. "Smrdi po ribah, saj izbrizga blato ali se pobruha. Imamo jo tudi v solinah in je edina, ki lahko zaide v naše morje. Skoraj nemogoče je, da bi neka druga kača prišla v naše morje po naravni poti, razen če bi jo kdo spustil," je še povedal Škornik.  

Kobranka

Deli novico:

Tadeja  |  12 .08. 2018 ob  09: 06
A res? ;-)
ištrijan |  11 .08. 2018 ob  18: 15
Pred davnimi časi..... cca 20 let sem v Krkaučah ulovil MODRASA .Pa če verjamete , al pa ne .
Tadeja |  10 .08. 2018 ob  11: 29
jaz obožujem kače,še posebej tiste pod moškimi kopalkami.
Toto |  10 .08. 2018 ob  02: 55
-2
Vidli smo drekec,kaco....samo se krokodila nismo
HELO |  09 .08. 2018 ob  21: 39
Sem zalival trato pred bajto in kaj vidim , skoraj meter in nekaj več kačje obleke , ki si jo je kača slekla tako , da jo je zataknila ob robove na cementni luknji. Mislim , da gre za kobranko , ker je koža podobna tejle na fotografiji. Glede na to . da je hiša čez cesto pri Moletu , je čisto možno , da se hodi hladit v morje.
sciavo |  09 .08. 2018 ob  17: 00
14
Če se hodi poleti kopat vsa mogoča človeška sodrga, zakaj nebi smela priti še navadna kaća....Ne nazadnje, nič ne razbije, nič ne posvinja, nobene plastike ne pusti....Še psi niso tako čisti in urejeni...
kače |  09 .08. 2018 ob  15: 59
youtube.com/watch?v=fHCJI_LXEU8
Eho |  09 .08. 2018 ob  14: 59
Kako se šele počuti boga kača ko vidi sebičnega človeka, ki je uničil ves planet kako plava okoli nje.

Ahaaaaa |  09 .08. 2018 ob  14: 26
Ali ste vedeli, da obstajajo kače, da, ko pičijo predvsem ženske, tem zraste trebuh. To se rado zgodi ženskam, katere hodijo brez svojih mož na plažo. Te kače se imenujejo sosedove kače.
Zadnje čase (to je moderno), napičijo tudi moške. Videl sem, na skalah v bližini Moleta, kako sta se TOPLOTNO obdelovala. Ma ke škifo!
Hitro |  09 .08. 2018 ob  14: 12
-3
Izmeriti temperaturo vode , da ni slučajno pretopla.
Justino |  09 .08. 2018 ob  14: 11
Kače pridejo tudi z tovornimi in turističnimi ladjami.
Enzio  |  09 .08. 2018 ob  14: 02
23
Jaz imam doma kobro, včasih me ugrizne ko pridem iz oštarije ob treh zjutraj.
1