PRISOTNI BODO TUDI NA OBALI: Začenja se mednarodna vojaška vaja

Slovenija

V Sloveniji se danes začenja skupna mednarodna vojaška vaja Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost, ki bo potekala do 29. oktobra. Vaja, v kateri sodeluje več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric, je namenjena krepitvi pripravljenosti vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vaja bo služila tudi kot priložnost za povezovanje pri zagotavljanju varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave RS za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za obrambo.

Vaja bo v dnevnem in nočnem času potekala na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje ter v občinah Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Ankaran, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje.

Za izvedbo vadbenih incidentov pa bodo uporabili manevrsko strelivo ter sredstva za simulacijo dima, poka, ognja in toksičnih spojin. Aktivnosti se bodo izvajale skladno s sprejetimi dogovori z lokalnimi skupnostmi, ob tem pa bodo v najmanjši možni meri vplivale na civilno in naravno okolje.

Sodelovanje držav članic EU in pridruženih partneric prispeva k enotnosti, dvigu odpornosti in varnosti Slovenije, EU in širše regije. Pripomore pa tudi k dvigu mednarodnega sodelovanja in pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč. Vojaška mobilnost znotraj EU omogoča hiter odziv in vojaške operacije v kriznih razmerah, so pojasnili na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  18 .10. 2021 ob  17: 10
kaj a so to predpriprave na morebiten začetek vojne
Lili |  18 .10. 2021 ob  09: 23
VAWWW.. Naj grejo na akcijo vsaj v kakšen gozd, da polovijo begunce, NE pa da se IGRAJO vojake!
kokodek |  18 .10. 2021 ob  08: 27
kaj novi oklepniki so naredili tehnični pregled