PRIPRAVE NA SVETOVNO PRVENSTVO BREZ KOPRČANA: "Čančarja ne moremo nadomestiti"

Koper

Slovenski košarkarji nadaljujejo priprave na svetovno prvenstvo in jih v torek čaka nova pripravljalna tekma proti Črnogorcem. Med njimi pa ne bo poškodovanega Vlatka Čančarja, slovenski selektor Aleksander Sekulić je dejal, da bodo iskali rešitve znotraj ekipe, v kateri pa je kar nekaj igralcev, ki so imeli težave doma zaradi poplav.

"Čančarja ne moremo nadomestiti, kot tudi ne Eda Murića. Morali bomo prilagoditi igro z obstoječimi igralci, čeprav smo razmišljali, da bi tudi poklicali koga, ki smo se mu že zahvalili. Vsi morajo še bolj stopiti skupaj in najti rešitve. Poleg tega pa ima nekaj igralcev težave zaradi poplav, ne le oni, ampak skoraj polovica Slovenije. Mogoče je lažje pozabiti na te težave prek športa. Da bi mi kot ekipa z borbenostjo in dobrimi predstavami pri tem pomagali ... Ampak mislim, da to ni mogoče," je pred treningom reprezentance v ljubljanskih Stožicah povedal Sekulić.

Čančar, aktualni prvak lige NBA in član Denver Nuggets, je 4. avgusta v Atenah dobre tri minute pred koncem druge tekme proti Grčiji nerodno pristal na levi novi po zabijanju in obležal na parketu. Poznejši pregled z magnetno resonanco pokazal, da si je strgal sprednjo križno vez levega kolena in ne bo mogel nastopiti na SP, kar je po poškodbi kolena prejšnjega kapetana Murića nov hud udarec za slovensko zasedbo.

Zelo. Zelo slab dan za SLOVENIJO. Poplave, poškodba ČANČARJA in poraz reprezentance v Grčiji z 88:77. ???? FOTO: ERT World

Posted by Slovenska košarkarska reprezentanca on Petak, 4. avgust 2023.

"Tisti trenutek ob poškodbi Čančarja sem skušal takoj odmisliti in voditi tekmo do konca, igrali smo pred polno dvorano in gledati smo morali na to, da igramo za Slovenijo, da ne bi pokazali preveč slabosti, čeprav je bila tekma z naše strani slaba, v nasprotju s prvo tekmo z Grki, v kateri smo bili kar uspešni," je ocenil selektor.

Novi kapetan Luka Dončić, zvezdnik Dallas Mavericks, je ob koncu prvega polčasa druge tekme z Grčijo dobil udarec v koleno, odšepal z igrišča in v drugem delu ni vstopil v igro. "Luka je dobro. Grčija je bila test, kako igrati proti agresivni reprezentanci, ki je izkušena in ima zelo dobro ekipo. Luke ne bo nihče varčeval, vsi se bodo osredotočili nanj in naloga ostalih igralcev je tudi, da ga zaščitijo. Luka lahko obenem pokrije štiri položaje, mogoče bomo tudi tu iskali rešitve. Poleg tega pa bodo več priložnosti dobili mladi," je pojasnil Sekulić.

⭐️ PRVIČ DOSLEJ ⭐️ LUKA je postal kapetan slovenske košarkarske reprezentance‼️ Prvič v karieri profesionalnega...

Posted by Slovenska košarkarska reprezentanca on Subota, 29. juli 2023.

Reprezentanci se bo danes popoldne pridružil tudi Američan Mike Tobey, Sekulić bo moral za SP izbirati med njim in njegovim rojakom Jordanom Morganom, ki je z ekipo od začetka priprav. "Tobey ne bo igral proti Črni gori, bo pa izziv igrati proti ekipi z dominantnimi centri, saj smo ostali smo brez dveh visokih igralcev. Tobey je dejal, da trenira. Nismo tega preverjali in upam, da bo prišel v dobri formi. Obstaja tudi možnost, da bomo odšli na Japonsko in se med obema Američanoma odločili tudi tam pred SP. Gotovo bosta ostala oba na naslednjih pripravljalnih tekmah. Zdrava konkurenca je vedno dobra in upam, da bo to prineslo pozitiven odziv, ne le pri Američanih, ampak tudi pri ostalih igralcih," je ameriško dilemo strnil selektor.

Slovence v tem tednu čaka niz treh pripravljalnih tekem. Po torkovi proti Črnogorcem bo sledil nastop na izjemno močnem turnirju v Malagi. V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta, pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje pa bodo tekmeci Slovencev še košarkarji iz ZDA.

"Na vseh tekmah bomo igrali na zmago, kot vedno. Kljub poškodbam, ki se lahko primerijo kadarkoli, pa se na pripravljalnih tekmah ne sme varčevati z močmi, igrati, denimo, z rezervo. Če nisi stoodstoten, še hitreje pride do poškodb. Tudi zato je treba ostati osredotočen ves čas," je še dodal Sekulić.

Zaključek priprav bo Slovenija opravila v Tokiu, kjer bo 19. avgusta sledil še dvoboj proti Japonski. Nato bo 26. avgusta na Okinavi na Japonskem prvo tekmo na SP igrala proti Venezueli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija