PRIMORSKI GRADBINEC DO 35-MILIJONSKEGA POSLA V REŠKI LUKI: "Obseg prometa v koprskem pristanišču se zmanjšuje, medtem ko se na Reki krepi"

Svet

Podjetje Kolektor Koling je danes na Reki z upravo tamkajšnjega pristanišča podpisalo 35 milijonov evrov vredno pogodbo za projekt rekonstrukcije prometnih površin in tirnic na območju tovorne luke - bazen Reka. 85 odstotkov sredstev je zagotovila Evropska unija iz Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef).

Primorski gradbinec bo dela v pristanišču Reka začel decembra. Prenoviti bo treba skoraj 110.000 kvadratnih metrov prometnih površin, 1625 metrov žerjavnih prog in več kot 12 kilometrov železniških tirnic. Ob tem so predvidene tudi rekonstrukcija omrežja nizke, srednje in visoke napetosti ter telekomunikacijske mreže, rušitev skladišč ter prenova kanalizacijske in vodovodne oskrbe na območju tovorne luke v pristaniškem bazenu Reka. Dela bodo zaključili v 30 mesecih od podpisa pogodbe, so danes sporočili iz Kolektorja Kolinga.

Projekt je pomemben del posodobitve reškega pristanišča, ki bo prispevala k izboljšanju povezave celotnega območja Reke z železniškim omrežjem v zaledju in posredno proti evropskim železniškim koridorjem.

Kot so poudarili v Kolektorju Kolingu, je to zanje že drugi večji projekt, za katerega so se v zadnjih treh mesecih dogovorili na Reki. Direktor podjetja Tine Vadnal je ob današnjem podpisu pogodbe povedal, da so na Hrvaškem v gradbenem delu koncerna Kolektor v preteklem obdobju na mednarodnih razpisih pridobili za več kot 200 milijonov evrov velikih gradbenih projektov.

Kolektorjevi družbi tako trenutno gradita tudi državno cesto med Škurinjem in reškim pristaniščem, ki je ocenjena na več kot 75 milijonov evrov. Gradita pa tudi sistem zbiranja, odvajanja in čiščenja odpadnih vod na otoku Krk, ki je ocenjen na več kot 44 milijonov evrov.

Ob tem zaključujeta tudi projekt razvoja multimodalnih platform v Luki Reka in povezovanja s kontejnerskim terminalom Jadranska Vrata v vrednosti 37 milijonov evrov. Pridobili so tudi projekt rekonstrukcije vodooskrbe z izgradnjo sistema odvajanja in aglomeracije mesta Petrinja, ki je ocenjen na 35 milijonov evrov, so spomnili v sporočilu za javnost.

Direktor pristaniške uprave na Reki Denis Vukorepa je danes potrdil, da pripravljajo dokumentacijo za nove projekte, ki jih načrtujejo med letoma 2021 in 2027. Med drugim bodo v pristanišču gradili nov potniški terminal.

Na današnjem podpisu pogodbe je bil navzoč tudi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki je med drugim dejal, da krepitev konkurenčnosti reškega pristanišča ne bi bila možna, če ne bi projekte sofinancirali iz skladov EU. Poudaril je tudi, da se obseg prometa v koprskem pristanišču zmanjšuje, medtem ko se na Reki krepi, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija