PRIMORSKA KOLESARJA OSUMLJENA DOPINGA: Koren in Božič suspendirana

Slovenija

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je sporočila, da je od avstrijskih oblasti dobila obvestilo o domnevnem jemanju prepovedanih poživil, zato je suspendirala Slovenca Kristijana Korena in Boruta Božiča, Italijana Alessandra Petacchija in Hrvata Kristijana Đuraseka. Bili naj bi povezani z afero Seefeld.

Koren, Božič in Petacchi naj bi se posluževali prepovedanih metod v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017, so sporočili iz Ucija. Slovenske protidopinške oblasti primera za zdaj ne komentirajo. "Postopek vodi Uci, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," je o zadevi povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

Koren je sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, Božič (na fotografiji spodaj) se je po lanski sezoni upokojil in je športni direktor omenjene ekipe. Đurasek je te dni dirkal v Kaliforniji in je član ekipe UAE Emirates. Petacchi se je upokojil leta 2015, med vsemi pa je najbolj zveneče ime, saj je zmagal na več kot 150 dirkah.

Uci je ob objavi domnevnih dopinških kršiteljev zapisal še, da sodeluje s športnimi in državnimi organi v operaciji Aderlass, predvsem pa s Svetovno protidopinško agencijo in avstrijskimi pravnimi oblastmi. Tako Uci kot Kolesarska protidopinška fundacija (CADF) primera do konca preiskave prav tako ne bosta podrobneje komentirala.

Operacijo Aderlass so razkrili med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu. V osrčju afere je nemški zdravnik Mark S. iz Erfurta in trije njegovi sodelavci. Osumljeni zdravnik naj bi športnikom, večina je moških, pomagal s tako imenovanimi transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom, v obdobju med letoma 2011 in 2019. Na seznamu domnevnih strank se je znašlo 21 športnikov.

Tožilstvo v Münchnu, ki vodi primer proti omenjenemu zdravniku, na novinarski konferenci 20. marca identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre, je pa tožilec dejal, da pripadajo petim različnim športom, od tega trem zimskim športom. Tožilstvo v Münchnu, ki vodi primer proti omenjenemu zdravniku, je takrat še razkrilo, da so krvni doping izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji.

Petacchijevo ime se je v omenjenem primeru prvič pojavilo pred dnevi, ko je njegov nekdanji moštveni kolega Danilo Hondo priznal sodelovanje z zdravnikom.

Koren je bil v omenjenem obdobju član Liquigasa oziroma Cannondala, Božič Astane, Petacchi je v omenjenih letih kolesaril za italijansko ekipo Lampre, Đurasek pa leta 2012 za novomeško Adrio Mobil, leta 2013 pa za Lampre.

Na objavo Ucija se je odzvala Bahrain-Merida, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da ji je krovna kolesarska zveza danes obvestila o domnevnih kršitvah Koren in Božiča."Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in/ali 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede (tudi v bioloških potnih listih) za vsakega novega kolesarja. Ekipa ne bo komentirala primera do zaključka preiskave," so zapisali pri Bahrain-Meridi.

Gre za drugi primer dopinga med slovenskimi kolesarji letos. Sredi januarja je namreč odjeknila novica, da je Jani Brajkovič lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu. Zaradi prekrška, ki ga je 35-letni kolesar pripisoval nenamernemu vnosu nedovoljene substance prek prehranskega dopolnila, je od Ucija prejel 10-mesečno prepoved nastopanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  15 .05. 2019 ob  12: 24
Brez dopinga ne gre, kajne. In tej se prodajajo kao "športniki". Novodobni Đankiji