PRIMERJAVA GOVORA DONALDA TRUMPA IN BORUTA PAHORJA: Virtualna predstavitev Izrazov moči slovenskega jezika

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper vas vabi k predstavitvi monografije dr. Vesne Mikolič z naslovom Izrazi moči slovenskega jezika, ki bo v četrtek, 21. januarja 2021, ob 17.30.

Ali veste, da z jezikom lahko uravnavamo intenziteto svojega govora? Ali ste kdaj posebej zadržani, drugič pa kaj poveste brez dlake na jeziku, za povrh pa še malo zabelite? Počnete to zavestno ali vas čustva kar zapeljejo?

O vsem tem jezikoslovka dr. Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in predavateljica na Katedri za slovenski jezik in književnost Univerze v Trstu, razmišlja v knjigi, ki je prva celovita obravnava moči in intenzitete slovenskega jezika. Gre za prvo monografijo iz nove knjižne zbirke Razsežnosti slovenstva, ki izhaja v soizdajateljstvu Annales ZRS Koper in Slovenske matice. Pod zunanjo opremo zbirke in knjige se je podpisala priznana oblikovalka Jana Pečečnik Žnidarčič.

dr. Vesna Mikolič

Intenziteta jezika je v delu utemeljena tako slovnično kot s primeri iz različnih diskurzov, in sicer znanosti, turističnega oglaševanja in politike. Prav tako delo obravnava tudi moč jezika v literaturi in prevodni književnosti, zanimive pa so tudi medkulturne primerjave konverzacijskega sloga v slovenščini, hrvaščini, italijanščini in angleščini, med drugim sta obravnavana tudi govor Donalda Trumpa in govor Borisa Pahorja.

V zadnjem delu monografije se avtorica v celoti posveti odnosu med intenziteto jezika ter nasilnim in sovražnim govorom.  Predstavljeni so nekateri primeri nasilnega govora v času fašizma in v sodobnih tradicionalnih in novih medijih, na koncu pa še izvirni jezikovnodidaktični pristop, s katerim med mladimi razvijamo učinkovito in nenasilno komunikacijo. Znanstvena monografija je tako lahko odličen vodnik k večji zmožnosti za prepričljivo, spoštljivo in verodostojno komunikacijo na različnih področjih in k preprečevanju nasilnega govora v slovenski družbi.

Svoje delo bo virtualno predstavila avtorica, dr. Vesna Mikolič, pogovor pa bo vodila slavistka, prevajalka in članica delovne skupine SLORIjezik, mag. Andreja Kalc.

Spletno predstavitev lahko spremljate prek programa ZOOM na tej povezavi: https://zoom.us/j/93181501703?pwd=QkJWbDRFNjFKa3lTdEhYSkFxU2U5UT09
(ID: 931 8150 1703 in Passcode: 615721).