PRIHAJA V NAŠE MORJE NOVA NEVARNOST? V Istri so že imeli bližnje srečanje z njimi

Istra

Po rebračah, sicer človeku ne nevarnih, a skrajno neprijetni morski organizmi podobni meduzam, so se zdaj v morju razširile 'prave' meduze. Pred nekaj dnevi so jih opazili v morju v bližini puljskih plaž, kar nekaj oseb pa je že doživelo bližnje srečanje z njimi - zapomnili si ga bodo kot skrajno neprijetno.

Po rebračah so sedaj na vrsto prišle njihove sestre. Po pričanju pogumnežev, ki zaradi lepega in toplega vremena še vedno uživajo v radostih poletja, je srečanje z meduzami, ki so se to jesen pojavile v morju v bližini puljskih plaž, izredno neprijetno. Dotik njihovih dolgih lovk namreč povzroča zelo pekoč občutek. Za piko na i pa so meduze nevidne, tako da se jim ne moremo niti izogniti.

Kot je za Glas Istre pojasnila biologinja in lastnica puljskega akvarija, kamor so nekaj primerkov prinesli ribiči, Milena Mičić, gre za redko vrsto meduze Geryonia proboscidalis. Njen strup je v stiku s človeško kožo izrazito iritirajoč. Vzdraženost izgine po 24 urah, rdečica pa čez nekaj dni.

Stik z omenjeno meduzo je poleg tega zelo težko preprečiti, saj ima šest dolgih in zelo lepljivih lovk, ki zlahka dosežejo tudi en meter oddaljenega plavalca. Zadržujejo se na gladini morja in povrh vsega so še prozorne.

Te nevidne meduze resda pečejo, a naj ne bi povzročale resnejših zdravstvenih posledic, razen če ne opečejo občutljivih delov telesa kot na primer oči, pazduhe ali vrat.

Deli novico:

ribič |  16 .10. 2017 ob  17: 03
-1
Takoj rešljivo..Brezposelne ribiče SLO in HR skupaj.Najuriš
Šavrin |  16 .10. 2017 ob  16: 03
-1
Najbolj nevarne so tiste meduze iz močvirja.
Meduze |  16 .10. 2017 ob  10: 27
25
Take meduze imamo na nasi Slovenski vladi. Oni pa imajo daljse lovke, in so pri nas ze od osamosvojitve Slivenije.