PRI SEVERNIH SOSEDIH LE ŠE PRAVILO PC: V Nemčiji padel črni rekord

Svet

V Avstriji zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Od danes tako za dostop do večine področij javnega življenja velja pravilo PC, kar pomeni, da so storitve na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni, ne pa več tudi testiranim. Tudi V nemški zvezni deželi Bavarska so včeraj stopili v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, saj število okuženih raste in s tem tudi zasedenost intenzivnih postelj v bolnišnicah. Hitri antigenski testi na okužbo z novim koronavirusom niso več dovolj za dostop do javnih prostorov.

Kot je v petek odločila avstrijska vlada, velja pravilo PC povsod tam, kjer je doslej veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), torej za starejše od 12 let med drugim za obisk gostinskih lokalov, kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami ter za koriščenje storitev, kot je na primer frizer.

Ta pogoj velja tudi za bivanje v hotelih, ne pa za obisk trgovin, kjer pa je obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2, tako kot v muzejih in knjižnicah.

Na delovnem mestu je še vedno potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem se upošteva tudi hitre antigenske teste, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA predvsem posledica manjše dostopnosti PCR-testiranja na določenih območjih.

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR-test.

Oseba velja za cepljeno, če je od drugega odmerka minilo manj kot devet mesecev, sicer je potreben tretji odmerek cepiva proti covidu-19.

V Avstriji so v nedeljo zabeležili 8554 novih primerov covida-19. Dan prej so z 9943 pozitivnimi testi dosegli novo najvišje dnevno število novih primerov od začetka pandemije. V intenzivnih enotah bolnišnic zdravijo 365 bolnikov s to boleznijo.

Ob tem v državi narašča zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Samo v soboto so cepili skoraj 32.000 ljudi, od tega je bil vsak tretji prvič cepljen.

Strožji ukrepi od včeraj naprej v veljavi tudi na Bavarskem 

V skladu z najnovejšimi predpisi imajo dostop do notranjih javnih prostorov, kot so na primer restavracije, le osebe, ki so bile cepljene proti covidu-19, ki so to bolezen prebolele ali ki imajo negativen test PCR. V večini primerov je obvezna uporaba zaščitnih mask FFP2, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V delih Bavarske, kjer sta število okužb in zasedenost bolnišnic še posebej kritična, veljajo še strožji ukrepi. Omenjena zvezna dežela je sicer po povprečju novih okužb na tretjem mestu v državi, za Saško in Turingijo.

V Nemčiji padel črni rekord 

Nemčija beleži rekordno sedemdnevno incidenco potrjenih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Ta zdaj po podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) znaša 201,1 in je tako najvišja od začetka pandemije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Davi objavljene številke so občutno višje, kot so bile minuli teden, ko je na primer sedemdnevna incidenca v četrtek znašala 154,5. Teden dni pred tem je bila še pri 130,2. Dosedanji rekord, ki je bil zdaj presežen, so sicer v Nemčiji zabeležili 22. decembra lani ob vrhuncu drugega vala epidemije, ko je incidenca znašala 197,6.

Precepljenost proti covidu-19 v Nemčiji medtem ostaja pod 70 odstotki, zaradi česar se vrstijo pozivi pristojnih k cepljenju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zvitalisica |  08 .11. 2021 ob  11: 32
In kaj potem? Me ne impresionira pamet teh zahojenih jodlarjev, ki imajo ze v svojem dnk vecvrednost, nacizem in unicenje vseh njim manjvrednih.
Prisegam bolj na moje nonote, ki so zdravo ziveli, jedli domaco hrano, se zbudili, ko je sonce vzslo in sli spat, ko se je naredila tema, niso poslusali kretensko nevarnih porocil in so docakali 90let brez tablete...
Ištrijan |  08 .11. 2021 ob  09: 11
10
Se pravi v Avstriji so dejansko uvedli diskriminacijo na podlagi zdravstvenega stanja, pri čemer je zdravim ljudem vstop prepovedan. Pogoj PC pa je v bistvu "prikrit" pogoj C. Pogoj P traja 6 mesecev, ko poteče status P (po prebolevnosti se ponovno okužit je izredno redko), ostane samo še pogoj C.

Agenda gre torej dalje: tiste, ki se nočejo cepiti prostovoljno, jih bomo v to "prostovoljno" prisilili.

TOLPA KRIMINALNA!!