Prepovedana droga GHB je smrtno nevarna

Kronika

Policija opozarja, da je lahko eksperimentiranje s prepovedanimi drogami škodljivo za zdravje oziroma lahko tudi smrtno nevarno. Policijsko upravo Ljubljana so namreč letos obvestili o 12 primerih domnevnega zaužitja prepovedane droge GHB, samo prejšnji konec tedna pa so policisti obravnavali štiri primere zastrupitve z zaužitjem omenjene droge.

Vse štiri osebe so našli nezavestne na območju Ljubljane in ravno pravočasna intervencija zdravstvenega osebja je preprečila hujše posledice, kot je smrt.

Med 12 primeri zaužitja je bilo po navedbah policije devet moških in tri ženske. Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je 11 oseb drogo zaužilo po lastni volji. V enem primeru sumijo, da je bila prepovedana droga podtaknjena, vendar drugih kaznivih dejanj, kot sta npr. posilstvo in tatvina, v zvezi s tem dogodkom policija ni potrdila.

Droga GHB v manjših količinah povzroča evforičen učinek, ki se lahko nekako primerja z zaužitjem alkohola (sprostitev, sreča, družabnost,...), pri večjih količinah pa oseba lahko postane omotična, zaspana, izgubi zavest, bruha. Pri predoziranju pa je lahko smrtno nevarna, še posebej v kombinaciji z alkoholom, so pojasnili.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je na svojih spletnih straneh zapisal, da se GHB najpogosteje nahaja v obliki tekočine, je brez barve in vonja, zato ga je težko zaznati v pijači. Da bi se izognili nehotenemu zaužitju te droge, pa IVZ svetuje previdnostne ukrepe. Tako je treba pred uživanjem pijače preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta, odsvetuje se uživanje pijač, ki jih nudijo neznane osebe, in pijač iz že odprtih plastenk, kozarce s pijačo pa se ne sme puščati brez nadzora na mizi ali kje drugje.

Na črnem trgu se GHB prodaja v majhnih stekleničkah, pa tudi v obliki prahu in kapsul. Uporabniki ga najpogosteje zaužijejo oralno. Njegovi učinki pa nastopijo v časovnem obdobju od 10 minut do ene ure po uporabi in trajajo okrog dveh do treh ur, pa vse do enega dneva.

GHB je sedativ, ki vpliva na centralni živčni sistem. Pri manjših dozah (0,5 - 1,5 grama) ima GHB podoben učinek kot alkohol: uporabnik je sproščen, vesel in družaben, ima željo po poslušanju glasbe, plesu in pogovarjanju. Večje doze povzročijo vrtoglavico, motnje ravnotežja, slabost in slabo počutje.

Pri predoziranju (več kot 2,5 grama ali kombinacija z drugimi drogami, alkoholom) nastopijo slabost, omotičnost in zaspanost, ki se pogosto stopnjuje vse do kome, krčev, upočasnjenega pulza, počasnega in plitvega dihanja ter smrti. Med prebujanjem so zastrupljenci pogosto agresivni, zmedeni in bruhajo.

Mešanje GHB z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol, heroin in pomirjevala, saj se učinki seštevajo in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

V primeru, da pride do zastrupitve, je treba čim prej na pregled k zdravniku, poleg tega se svetuje tudi, da se informacije o tem dogodku posreduje na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali policije.

sveti jurij |  04 .10. 2013 ob  14: 41
Škoda, da so zdravstveni delavci hitro reagirali.
Vseved |  04 .10. 2013 ob  12: 37
"A UK parliamentary committee commissioned report found the use of GHB to be less dangerous than tobacco and alcohol in social harms, physical harm and addiction"