PREDSTAVNIKI TURIZMA O PREDLOGU SPREMEMBE OBLIKE DELOVANJA TZP: "Cilj je iskanje grešnega kozla in pranje umazanega perila za nazaj"

Piran

Nekaj manj kot 30 podpisnikov odprtega pisma ne more mimo pobude, ki je v teh dneh prišla s strani posameznih političnih skupin v piranskem občinskem svetu za spremembo oblike delovanja Turističnega združenja Portorož (TZP) in posledično ustanovitve Javnega zavoda za turizem. Prepričani so, da je v aktualnih razmerah treba razmišljati in delati dolgoročno, ne pa slepo slediti ozkim političnim ali zasebnim interesom. Vodstvo občine Piran pa pozivajo, da se aktivneje vključi v iskanje rešitev in izzivov na področju turizma.

Pod odprto pismo se je na čelu s prvo podpisanim direktorjem Vinakoper Borutom Fakinom podpisalo 27 predstavnikov, ki delajo v turizmu oziroma so kakorkoli povezani s turistično panogo. Po njihovem mnenju argument, da bo letošnje leto zaradi aktualnih razmer zaznamovano z manj turistične takse in da je za to rešitev ustanovitev Javnega zavoda za turizem, nima nikakršne osnove in je spet samo ena od možnih rešitev na kratek rok. Prepričani so, da je prav v aktualnih razmerah treba razmišljati in delati dolgoročno, ne pa slepo slediti ozkim političnim ali zasebnim interesom.

"Sicer se s pobudniki strinjamo, da je v luči trenutnih razmer res pravi čas za razmislek o primernosti trenutne organiziranosti in ureditve Turističnega združenja Portorož kot gospodarskega interesnega združenja (GIZ), vendar stvari niso tako enoznačne in črno-bele, kot se jih želi prikazati. Navedbe, ki zagovarjajo ustanovitev javnega zavoda, so namreč le skupek polresnic in enostranskih pogledov, katerih cilj je iskanje grešnega kozla in pranje umazanega perila za nazaj, ne pa iskrene želje po tem, da se v naši občini končno nekaj spremeni na bolje ter najde konsenz za bodoči razvoj turistične destinacije Portorož-Piran in definira vlogo TZP ter nenazadnje tudi Avditorija Portorož," pojasnjujejo v odprtem pismu.

Prvopodpisani pod odprto pismo Borut Fakin

Ob tem menijo, da ne drži trditev, da je bilo TZP ustanovljeno v drugačnih okvirih iz preteklih potreb, pri tem pa navajajo več razlogov. Med drugim, da ravno obstoječa oblika omogoča bistveno večjo vključenost gospodarstva. Zavračajo tudi netransparentno porabo javnega denarja za delovanje TZP in utemeljujejo s tem, da ima TZP nadzorni svet, v katerem med drugimi posredno ali neposredno sedijo vsaj trije predstavniki občine, "ki lahko kadarkoli in brez omejitev dostopajo do vseh dokumentov in informacij glede poslovanja in porabe denarja". Poleg tega pa v okviru delovanja občinskega sveta deluje tudi odbor za turizem, ki ga sestavljajo predstavniki različnih političnih opcij, ki imajo besedo in vedno lahko z argumenti predlagajo prioritete delovanja TZP. "Tudi zato kritika glede netransparentnega delovanja in sprejemanja odločitev 'v ozkem krogu ljudi' ne vzdrži," pravijo podpisniki.

Ali je predlog spremembe organiziranosti TZP utemeljen?

V odprtem pismu še izpostavljajo, da njihov podpis za ohranitev obstoječe oblike delovanja TZP ne pomeni podpore trenutnemu vodstvu in načinu njihovega delovanja, pač pa podporo gospodarsko interesnemu združenju, "ki lahko le skozi stalni medsebojni dialog vseh vpletenih, izboljša delovanje ter spretno krmari med izzivi današnjega časa". "Če pa je kdo prepričan, da bi bila primernejša organizacijska struktura v obliki javnega zavoda, bi pričakovali konkretno analizo stanja in predloge, zakaj, kako in v čem bi bil javni zavod boljši," pojasnjujejo, pri tem pa tudi sami predlagajo morebitne rešitve za razmislek za prihodnost organizacijske oblike TZP.

Odprto pismo TZP by Regional Slovenija on Scribd

Zaskrbljeni za prihodnost turizma v občini Piran

Podpisniki pisma so obenem zaskrbljeni za prihodnost turizma v občini Piran, "ker je bilo izgubljenih priložnosti v preteklosti preveč". Prepričani so, da "anemičnost delovanja obstoječe občinske garniture ter zgolj urgentno gašenje požarov na področju turizma in nejasna strategija razvoja turistične destinacije Portorož-Piran, tako z infrastrukturnega kot tudi promocijskega vidika", ne obeta nič dobrega. Vodstvo občine Piran ob tem pozivajo, da se aktivneje vključi v iskanje rešitev in izzivov, "predvsem v luči tega, da je turizem glavna in praktično edina gospodarska panoga v občini".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  20 .01. 2021 ob  19: 33
Mate ter Warner sta v redu osebi, ostali pa nimajo kredibilnosti, da bi debatirali o turizmu glede na to kako so prišli na pozicije oziroma kaj so v svojem času naredili
Rok K. |  20 .01. 2021 ob  12: 14
Zanimiv je spisek podpisnikov odprtega pisma. Navedeni so tako ali drugače povezani s TZP-jem oz z njim poslujejo. Dobrodošla pa je razprava na to temo v zadnjem času.