PREDLOG GLEDE ELEKTRIKE: Menite, da bi s tem zmanjšali znesek na položnicah? (ANKETA)

Slovenija

Na spletni strani Predlagam vladi se je pojavil nov predlog, s katerim predlagatelj želi, da se podaljša čas trajanja obračuna nižje tarife električne energije v gospodinjstvih iz sedaj veljavnega časa med 22.00 zvečer in 6. uro zjutraj na predlagan čas med 20.00 zvečer in 6. uro zjutraj. Podaljšan čas obračuna nižje tarife bi po mnenju predlagatelja gospodinjstvom omogočil prihranek pri električni energiji.

V obrazložitvi predloga je predlagatelj zapisal, da določena skupina ljudi v nočnih urah zaradi onemogočenega nadzora nad delovanjem aparatov ali zaradi strahu pred morebitno nesrečo ne želi uporabljati električnih aparatov. S podaljšanim časom nižje tarife bi tako imeli več možnosti za uporabo električnih aparatov.

"To bi vodilo v prihranek električne energije med časom višje tarife, ki se obračunava med 6. in 20. uro. Sedaj je namreč vseeno ali npr. pereš perilo ob 16. ali ob 20. uri. S podaljšanim časom veljavnosti nižje tarife bi ljudje lahko začeli bolj namensko uporabljati električne aparate po 20. uri, kar še vedno omogoča zaključek uporabe električnih aparatov pod nadzorom. Predpostavka predloga je nižja dnevna poraba električne energije po 20. uri glede na predhodne ure," je še zapisal predlagatelj.

Na omenjen predlog se je odzvalo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki so v uvodu zapisali, da se na računu za elektriko plačujeta dve postavki: dobava električne energije dobavitelju in omrežnino operaterju omrežja.

"Plačujemo torej energijo in omrežnino. Za obe postavki veljata trenutno različni ceni v času visoke in v času nizke tarife. Vlada ne določa niti cene omrežnine niti cene energije. Omrežnino določa neodvisni regulator, Agencija za energijo. Maloprodajno ceno električne energije določajo dobavitelji prosto, odjemalci pa lahko izberejo ugodnejšega ponudnika. Tudi čase, ko velja visoka ali nizka tarifa, določajo dobavitelji sami in Agencija za energijo. Poleg teh dveh postavk so na računu še prispevki, trošarina in davki, edino te dejansko določa vlada, a to ne vpliva na določanje časov visoke ali nizke tarife," so zapisali v obrazložitvi.

Trenutno je čas višje tarife med delavnikom od 6. ure zjutraj do 22. ure zvečer, vse ostalo je čas nižje tarife. Pri določanju tarifnih časov agencija upošteva predvsem stroške omrežja. S tarifami in tarifnimi časi poskuša spodbujati odjemalce, da v času visoke obremenjenosti omrežja porabljajo manj energije oz. da manj obremenjujejo omrežje. 

V nadaljevanju so zapisali, da je agencija nedavno objavila novo ureditev na področju omrežnin, ki se bo uveljavila s 1. julijem 2024. Po novem bo čas nizke tarife vsak dan med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj, čas visoke tarife pa bo vsak dan med 7. in 14. ter med 16. in 20. uro. Vmes bodo tri obdobja srednje tarife, med 6. in 7. uro, med 14. in 16. uro in med 21. in 22. uro. Tri tarife bodo, drugače kot danes, tudi v času vikenda in praznikov, a bodo nižje kot ob delovnikih.

Bo pa način obračunavanja omrežnine po novem precej drugačen. Danes je razlika med visoko in nizko tarifo v ceni omrežnine za porabljeno energijo, po novem pa se bodo razlikovale predvsem omrežnine za obračunano moč.

Kar se tiče tarifnih časov za postavko dobavljene energije, ki jo plačujemo izbranemu dobavitelju, pa velja popolnoma drugačna ureditev. Za dobavo energije je v veljavi prosti trg, to pomeni da ceno energije, kot tudi različne tarifne čase, določajo dobavitelji sami. Dobavitelji lahko upoštevajo enake tarifne čase, kot jih določi agencija, lahko pa določijo svoje.

"Drugače kot pri novem sistemu plačila omrežnine je pri plačilu dobavljene energije pomembno, kakšna je poraba v času visoke cene," so zapisali na ministrstvu in dodali, da država dobaviteljem ne more predpisovati časa nizke in visoke tarife, saj bi bilo to poseganje na področje, ki ga določajo dobavitelji sami. Dobavitelji na splošno trenutno še upoštevajo tarifne čase, ki jih je določila agencija. Prav tako na ministrstvu še ne vedo, v kolikšni meri se bodo nova dnevna cenovna nihaja odražala tudi v tarifah dobaviteljev.

Na koncu pa so še navedli, da predlog za podaljšanje časa nižje tarife električne energije ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj država ne določa tarifnih časov.

Na omenjen predlog in obrazložitev ministrstva je bilo kar nekaj odzivov v komentarjih. Med drugim je eden komentator zapisal, da je "dolgo in zavito pojasnilo namenjeno zameglitvi podražitev. Država je 100-odstotna lastnica proizvodnih virov, distributerjev in največjega prodajalca elektrike ter tako lahko vpliva na ceno."

Kaj pa vi menite o tem predlogu? Svoje mnenje lahko podate v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .03. 2024 ob  10: 02
16
ker je država lastnica prizvodnih virov in distributerjev, lahko regulira cene, predvsem pa naj elektro dobičke ne deli med nastavljene direktorje, raje njaj zniža ceno električne energije in vlaga v zeleno proizvodnjo....sicer pa vemo, da se v elektro podjetja zaposluje in nastavlja politične kadre vseh barv in strani, škifo