PRED DZ PROTEST PROTI UPORABI LUKE KOPER ZA VOJAŠKO LOGISTIKO: Oprema že odplula proti Norveški!

Slovenija

Med včerajšnjim govorom generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v državnem zboru se je pred hramom demokracije zbrala skupina protestnikov, ki nasprotujejo načrtom zavezništva in ameriške vojske za uporabo Luke Koper kot logistične točke. Zveza Nato bo od 25. oktobra do 7. novembra na Norveškem izvedla največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne, imenovano Trident Juncture 18. V njej bo sodelovalo okoli 50.000 vojakov, 150 zračnih plovil, 60 ladij in 10.000 vozil. ZDA bodo sodelovale z letalonosilko Harry S. Truman, so sporočili v Natu.

Predstavnik skupine Proti bazi zveze Nato v Luki Koper Gaber Aleš je dejal, da so se zbrali, ker nasprotujejo dodatni militarizaciji slovenske družbe. Ameriška vojska se po njegovih besedah namreč že dlje časa zanima za trajno sodelovanje s koprskim pristaniščem za transport vojaške opreme in ameriških vojakov.

Kot je dejal, gre pri Stoltenbergovih pozivih k izboljšanju infrastrukture v Sloveniji in drugih državah, ki bo omogočila hitrejše premikanje težkega orožja, za strategijo strašenja z zunanjim sovražnikom, ki na koncu res deluje. "Razmere se zaostrijo, druga stran se odzove, pride do konfliktov," je opozoril Aleš, ki je prepričan, da bi prav zato radi vključili Luko Koper v svoje vojaško omrežje.

"A tega mi nočemo. Nočemo se igrati nove hladne vojne za dobičke orožarske industrije," je dejal Aleš.

Proti bazi zveze Nato v Luki Koper: zahtevamo sklic posvetovalnega referenduma

V skupini Proti bazi zveze Nato v Luki Koper zahtevajo od vlade, da se ob Stoltenbergovem obisku ne zaveže k ničemur, ne da bi pri tem uporabila vse razpoložljive mehanizme demokratičnega odločanja. Zahtevajo tudi, da vsi politični poli sprožijo resno javno razpravo o tej nacionalno pomembni zadevi in zahtevajo sklic posvetovalnega referenduma.

Poleg tega pozivajo DZ, da ustanovi ekspertno skupino, ki bo izdelala celovito študijo vplivov "še bolj intenzivne militarizacije" Luke Koper na promet, okolje, turizem in nenazadnje na suverenost države.

Siter: Stoltenberg je prišel z jasnimi zahtevamo po povečanju porabe za obrambo

Približno 30 zbranih protestnikov je nagovoril tudi poslanec Levice Primož Siter, ki je dejal, da njihova poslanska skupina bojkotira Stoltenbergov nagovor v DZ. Kot je dejal, ne gre za prijateljski obisk, saj da je Stoltenberg prišel v Slovenijo z jasnimi zahtevami po povečanju porabe za obrambo. "Slovenija ni vojaško ogrožena država, temveč je ogrožena razvojno in socialno," je poudaril.

"Dva odstotka BDP za orožje bi na drugi strani pomenila seštevek vseh sredstev za to, da dvignemo socialne pomoči in pokojnine ter ponudimo brezplačne vrtce," je poudaril. "Danes izbiramo med tujim orožjem in blaginjo za vse, ne le za peščico," je dodal Siter.

Največja vojaška vaja po koncu hladne vojne: oprema je iz Luke Koper že odplula

V Natu so septembra za STA pojasnili, da bodo slovenske sile nameščene na Norveško z več lokacij, tudi iz Luke Koper, ter da slovenski prispevek vključuje vozila in osebje, ki bo izvedlo premik na lokacijo vaje ter postopke sprejema, nastanitve in nadaljnje napotitve. Slovenska oprema je po včerajšnjih neuradnih informacijah iz Luke Koper že odplula, vojaki z osebno opremo pa bodo tja odleteli skupaj s črnogorskimi vojaki.

Čeprav je za lokacijo vaje izbrana država, ki meji na Rusijo, v Natu poudarjajo, da bo to obrambna in odvračalna vaja, ki ni uperjena proti nobeni konkretni državi, temveč proti kateri koli državi, ki bi napadla zavezništvo.

Jakobsen: Rusija nima razloga za strah

Vaja na kopnem bo potekala 1000 kilometrov stran od meje z Rusijo, operacije v zraku pa 500 kilometrov stran, je včeraj v Bruslju pojasnil norveški general Rune Jakobsen. "Rusija nima razloga za strah ali da bi videla to kot kaj drugega kot vajo," je še dodal.

Vaja temelji na "fiktivnem, a realističnem" scenariju simulacije kolektivne obrambe na oborožen napad proti eni od zaveznic, je minuli teden povedal generalni sekretar zavezništva Stoltenberg. V vaji bo sodelovalo 29 zaveznic ter partnerski državi Švedska in Finska z okoli 150 zračnimi plovili, 60 ladjami in 10.000 vozili. Rusija je povabljena kot opazovalka.

Odnosi med Natom in Rusijo so se močno zaostrili po ruski priključitvi Krima, ki je za mednarodno skupnost nezakonita. Rusija je na vzhodu države avgusta izvedla veliko vojaško vajo Vostok-2018, v kateri je po ruskih navedbah sodelovalo okoli 300.000 vojakov.

Namen vojaške vaje je med drugim preveriti učinkovitost sil pri velikih premikih po ozemlju zaveznic in s tem tudi ustreznost infrastrukture, ki jo poskuša EU izboljšati z novimi predlogi v okviru projekta vojaške mobilnosti.

Deli novico:

oh |  12 .10. 2018 ob  09: 32
slovenjclji so pa brez streliva hmhmhmhmh
Putin, KGB |  11 .10. 2018 ob  13: 40
… teroristi so rusi preoblečeni v muslimane, islamiste … KGB …
Bigboss | včeraj ob 17:28  |  11 .10. 2018 ob  09: 28
Ne ni nak argomentu, ker tisto je propaganda: Orozja v iraku niso nasli in vecina teroristov NI bilo migrantov.

Teroristicni napadi pa se dogajajo to je dejstvo in resnica. Tarce so Francija, Anglija in Amerika. To pa zaradi sykes-picot dogovora, kar en ignorant kot si ti valda ne more vedet.
Sodelovat z ameriko po dosedanjih DEJSTIVH nas postavi na tarco terorizma.

"Marsikdo izvaja terorizem na svoj nacin in terorize..."
Ma ti res ne stekas nic ,a? GLAVNE TERORISTICNE SKUPINE NA SVETU FINANCIRA AMERIKA. TERORISTE, DIKTATORJE, PARAVOJASKE ENOTE...ti ni jasno? Ti ves kdo so bile BRIGATE ROSSE (KOMUNISTI) in da jih je financirala CIA, naprimer

"Dejstvo je samo eno, ce hocemo imeti tukaj Nato bazo jo bomo imeli..."

Eh res si nefuncionalen...BAZO HOCE AMERIKA, ne MI....bogi si v glavi res.
Juco |  11 .10. 2018 ob  09: 28
Americani so prekinli vojno z Nemcijo po tem ko je zgubila z Rusijo.Americani so do sedaj sodelovali samo v vojnah kjer so bile manjse drzave brez zaveznic.Govor o vojni z Rusijo pa je cisto druga tematika...Rusi so bili prvi v vesolju potem je zacela tekma...mah me ne briga konec koncu,zgodovina se ponavlja
... | danes ob 02:38  |  11 .10. 2018 ob  09: 23
Ma kaj blodis? Amerika je napadla iraq pod pretvezo da ima orozje za mnozicno unicevanje in niso nasli NIC. Ce so ga umaknili je zato, ker tisto orozje je amerika posredovala iraku.
NATO  |  11 .10. 2018 ob  06: 42
-2
Če hočemo MIR potrebujemo NATO. Nevarnost na Balkanu so: paravojaške skupine, teroristi (boko haram, al quaida, isis, al shabab, … ), komunisti, islamisti, bivši sovjet-rusi, ... in vsi ki niso NATO …
... |  11 .10. 2018 ob  02: 38
-1
Bigboss | včeraj ob 17:28 -- 1. Migranti lahko resno ogrozijo Slovenijo, zaenkrat se lahko zahvalimo Hrvatom, da jih ne pustijo skozi. 2. Irak je imel ogromne količine orožja za masovno uničevanje, spretno so ga izvozili pred prihodom USA (Google) Kako misliš, da so uplinili 500.000 Kurdov, z smrdljivimi nogavicami?
Smo v Natu |  10 .10. 2018 ob  20: 11
ne vidim problema, sem pa proti TRAJNI BAZI, če bi jo želeli ravno tukaj imet.
Bigboss |  10 .10. 2018 ob  17: 28
-2
Glej nesrecnik mi brisejo komentarje ker ti iskreno j m
Ne da se mi pisat se 1x
V glavnem tvoj argument je enako terroristicen kot argument od Janse, da nas ogrozajo migrantje ali ZDA, da ima Irak kao orozja za mnozicno unicevanje

Marsikdo izvaja terorizem na svoj nacin in terorizem je teroriuem kakorkoli obrnes, se sam to zagovarjas, ko pravis, da to povne ZDA in Jansa npr. s sovrazno politiko ustrahovanja

Dejstvo je samo eno, ce hocemo imeti tukaj Nato bazo jo bomo imeli.. zakaj jo ne bi imeli? Ker to teroristom ni prav? Bi se mogli bati teroristo? Jih vprasat za dovoljenje, ce lahko imamo bazo al ne? Al kako je to?
Dnar |  10 .10. 2018 ob  16: 08
..je po tleh samo pobrat ga je treba!
slovenija  |  10 .10. 2018 ob  15: 58
SLOVENIJA podpira samo IS , gradimo islamske kolturne centre , mošejje itd
Bigboss | danes ob 15:06  |  10 .10. 2018 ob  15: 35
Aha torej moj argoment, da sodelovanje z Ameriko nas postavi na zemljevid morebitnih tarc terorizma , ne drzi?

Glej ki je amerika tista ki izvaja terorizem od II svetovne vone naprej.
Amerika financira teroristicne skupine po celem svetu (brigate rosse, talebani...)

Saj vem ,da ni tvoja vrlina odgovarjat z argomenti. Ker jih nimas.
1