POSLOVNO LETALO SPROŽILO PREPLAH V WASHINGTONU, STRMOGLAVILO V VIRGINIJI: Umrli trije potniki in pilot (VIDEO)

Kronika

Zaradi neodzivnega poslovnega letala, ki je v nedeljo popoldne letelo nad prestolnico ZDA, je vojska poslala v zrak vojaško letalo, ki je prebilo zvočni zid in sprožilo preplah v Washingtonu. Poslovno letalo je nato strmoglavilo na podeželju v Virginiji, v nesreči pa so umrli trije potniki in pilot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je sporočila, da je letalo cessna citation v nedeljo vzletelo iz Elizabethtowna v Tennesseeju proti letališču MacArthur na Long Islandu v državi New York. Nad newyorškim Long Islandom je letalo nenadoma obrnilo in letelo proti Washingtonu.

Za zdaj ni jasno, zakaj se letalo ni odzivalo in je nato strmoglavilo. Letalo je letelo neposredno nad glavnim mestom ZDA, v najbolj omejenem zračnem prostoru v državi.

Spletne strani za sledenje leta so pokazale, da se je letalo hitro spiralno spuščalo in v nekem trenutku padalo s hitrostjo več kot 30.000 metrov na minuto, preden je strmoglavilo na območju St Mary's Wilderness.

Poveljstvo severnoameriške vesoljske obrambe je sporočilo, da je vojaški lovec F-16, ki se je podal za poslovnim letalom, prebil zvočni zid in prestrašil prebivalce Washingtona ter stresel okna in stene na razdalji več kilometrov.

Vojaško letalo naj ne bi napadlo poslovnega letala, ampak naj bi ga opozarjalo s posebnimi svetlečimi raketami. "Te se uporabljajo z največjo pozornostjo do varnosti prestreženega letala in ljudi na tleh," je sporočilo Severnoameriško zračno poveljstvo (Norad).

Policija v Virginiji je sporočila, da so bili o morebitni nesreči obveščeni v nedeljo popoldne, reševalci pa so do kraja nesreče prišli peš nekaj ur kasneje.

Strmoglavljeno letalo je bilo registrirano pri podjetju Encore Motors of Melbourne Inc, ki ima sedež na Floridi. Direktor podjetja John Rumpel pa je za New York Times povedal, da so bili na krovu letala njegova hči, dveletna vnukinja, njena varuška in pilot. Rumpla so obiskali v Severni Karolini, nato pa so se vračali domov v East Hampton na Long Islandu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija