POSLOVILI SO SE OD DIEGA MARADONE: Nekdanji selektor Argentine še vedno ne ve za njegovo smrt (VIDEO)

Svet

Smrt nogometnega zvezdnika je pretresla ves nogometni in športni svet. Argentinca Diega Maradono, po mnenju nekaterih ljubiteljev najboljšega nogometaša v zgodovini, so pokopali v družinskem krogu in z nekaj tesnimi prijatelji v grob v bližini njegovih staršev. Krsto so prepeljali iz vladne palače Casa Rosada v zgodovinskem Buenos Airesa do pokopališča Vrta miru v Bellavisti.

Diego Maradona

A človek, ki je imel ključno vlogo pri naslovu svetovnih prvakov Argentine leta 1986, še ne ve, da je Maradona umrl. Carlosu Bilardu svojci zaradi težke bolezni še niso povedali za žalostno novico.

Zdaj 82-letni Bilardo, nekdanji trener, ki je kot selektor pod vodstvom Maradone na igrišču Argentini priigral drugi in doslej zadnji naslov svetovnih prvakov, je hudo bolan. Zato mu svojci novice o tem, da je v sredo v 61. letu starosti umrl eden največjih nogometašev vseh časov, niso sporočili, ker mu želijo prihraniti razburjenje.

Carlos Bilardo

"Ne moremo mu povedati, da Diega ni več. Bila sta kot oče in sin," je lokalni radijski postaji Radio Provincia dejal selektorjev brat Jorge Bilardo. Povedal je, da njegov brat živi v stanovanju v Buenos Airesu, kjer zanj skrbi medicinsko osebje. V njegovi družini so zaradi slabega zdravstvenega stanja Maradone že imeli pripravljene posebne varnostne ukrepe za ta primer.

"Medicinski sestri smo naročili, naj takoj ugasne televizijo, če bo Maradona umrl. To je res storila, Carlosu smo pojasnili, da gre za tehnično okvaro," je dejal njegov brat.

Carlos Bilardo je Argentino vodil na dveh SP. Po naslovu prvakov leta 1986 se je z moštvom tudi leta 1990 uvrstil v finale, kjer pa je Argentina izgubila z Nemčijo.

Diega Maradono so pokopali

Kljub ukrepom za zajezitev koronavirusa se je ob poti, kjer se je gibala pogrebna procesija, v katero so se priključili številni avtomobili in motocikli navijačev, zbralo veliko število ljudi, ki so z argentinskimi zastavami zadnjič počastili nogometno legendo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker so imeli v predsedniški palači na voljo le 12 ur za zadnje slovo, kot je želela družina, je pred njo prišlo do neredov in izgredov. Najhujši izgredniki so po poročanju agencij metali tudi steklenice in druge predmete, zato je potem v akcijo stopila policija in varovala tudi sprevod.

Krsto, prekrito z argentinsko zastavo in številko 10 na njej, so pospremili z vzkliki: "Diego ni mrtev, Diego živi v našem narodu." Avtomobil s krsto se je moral zaradi prometa in gneče tudi ustaviti, policija pa je preprečevala, da bi se ljudje dotikali vozila.

V Argentini so po smrti Maradone razglasili tridnevno žalovanje, predsednik Alberto Fernandez je ustavil vse svoje dejavnosti. Dneve žalovanja so razglasili tudi v Indiji, navijači in njegovi nogometni kolegi pa se od Argentinca poslavljajo po vsem svetu, še posebej v Neaplju, kjer je Maradona zapustil globok pečat.

Rezultati prve obdukcije v četrtek umrlega Maradone so pokazali, da je umrl zaradi pljučnega edema, zastoja tekočine v pljučih, posledice srčnega popuščanja. Umrl je v spanju po zajtrku z nečakom, po katerem je izjavil, da se slabo počuti, ter odšel v posteljo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija