POSEBNO GLASBENO VOŠČILO MATERAM: Moči sta združila pihalni orkester iz Marezig in pevski zbor Brnistra (VIDEO)

Koper

Pihalni orkester Marezige in mešani pevski zbor Brnistra sta združila moči in na daljavo ustvarila posebno voščilo materam ob današnjem materinskem dnevu.

Kot nam je pojasnil dirigent Pihalnega orkestra Marezige Aleš Grosek, so idejo za ta projekt dobili ravno zato, ker v orkestu vaj na daljavo ne morejo izvajati, ne morejo se niti dobivati v živo, a so kljub vsemu želeli nekaj ustvariti. "Odločili smo se, da bomo nekaj naredili za materinski dan, izbrali pa smo si skladbo Dan ljubezni, za katero je bila priredba za orkester že narejena," je dejal.

Zraven pa so povabili še pevski zbor Brnistra. "Snemanje je potekalo tako, da se je vsak od pevcev in orkestrašev doma sam posnel, jaz pa sem jim pripravil glasbeno podlago, neke vrste "mušter", da so to lahko naredili ter da so pevci imeli intonacijo," je Grosek opisal ustvarjanje projekta, katerega so krojili približno mesec in pol.

"Absolutno pogrešamo vaje, srečanja in nastope v živo," je še povedal. "Smo pa se toliko več slišali preko tega ustvarjanja, več je bilo srečanj, četudi na daljavo, da se prijateljstvo ne razgubi, seveda pa to ni nadomestek," še pove. Čeprav vaj za orkester ni mogoče izvesti na daljavo, pa se na ta način že od samega začetka srečuje pevski zbor.

O materah v Sloveniji

Materam, ki jih je v Sloveniji nekaj več kot 663.000, je ob materinskem dnevu voščil tudi minister Janez CIgler Kralj in se jim zahvalil za njihov prispevek družini in družbi.

Epidemija covida-19 je po njegovih besedah pokazala, da matere in žene prevzemajo ogromen del bremena v družbi. Ko so skrbele za otroke pri pouku na daljavo in hkrati za gospodinjstvo, so opravile veliko neplačanega dela. Prav tako so ženske prevzemale najtežja dela v socialnovarstvenih zavodih in hkrati skrbele za svojo družino, je spomnil.

Z besedami tega ni mogoče ovrednotiti, je dejal in se jim zahvalil opravljeno delo. V Sloveniji je materinski dan 25. marca, ko je v Katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija