PONOČI SERIJA VLOMOV V ILIRSKI BISTRICI: Policisti svarijo, tako ravnajte, ko vam postane nekaj sumljivo!

Kronika

Serijo vlomov oziroma poskusov vlomov so policisti ponoči zabeležili na ilirskobistriškem. V vseh treh primerih je najverjetneje šlo za istega storilca, zato policisti prosijo za pomoč.

Fotografije so simbolične.

Ponoči je nekdo poskušal vlomiti v lokal na Bazoviški v Ilirski Bistrici, vendar mu ni uspelo. Ponesrečil se je tudi poskus vloma v poslovne prostore na Vojkovem drevoredu, saj ima podjetje nameščen alarmni sistem. Uspel pa je vlom v prodajalno na Bazoviški, iz katere so odnesli prenosni računalnik in menjalni denar.

Vse kaže, da je bil v vseh treh primerih na delu isti storilec. Policisti zato prosijo vse, ki bi karkoli vedeli v zvezi s tem, da čimprej pokličejo na 113 ali na PP Ilirska Bistrica. Občane pa opozarjajo naj bodo previdni in naj poskrbijo za svoje imetje.

Predvsem starejši so do neznanih obiskovalcev preveč zaupljivi

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršijo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Predvsem starejši občani so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Prav tako oškodovanci ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z žrtvijo vzpostavili nek prijazen odnos in zaupanje. Poleg tega oškodovanci, dokler ne opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci, s čimer spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.

Če trdijo, da opravljajo delo, zahtevajte izkaznico ali delovni nalog

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., kot se je to včeraj zgodilo v Ljubljani, policisti svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih. Storilec vas z raznimi pretvezami zamoti s pogovorom (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in poskuša zvabiti iz hiše.

Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe!

Vašo odsotnost ali nepozornost medtem izkoristijo drugi tatovi. Vstopijo v vaš dom, pregledajo notranjost ter kradejo denar in vrednejše predmete, na primer nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki vas je zamotil, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Zato bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113. Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja. Neznancev ne spuščajte v svoj dom. Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).

V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma. Na pojav takšnih oseb opozorite sosede. Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Če vendarle postanete žrtev, obvestite policijo na telefonsko številko 113. Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.). Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija