POLICIJSKA 'FINTA' OBRODILA SADOVE: Nepravi policisti kmalu tudi na območju PU Koper

Slovenija

Policijske silhuete, ki so jih avgusta postavili v Posočju za povečanje prometne varnosti, so kršitve omejitev hitrosti zmanjšale tudi za več kot 80 odstotkov, ugotavljajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Ker so se silhuete izkazale za učinkovit preventiven ukrep, ki pripomore k takojšnjemu zmanjšanju povprečnih hitrosti, bodo to nadaljevali.

Da ima uporaba policijskih silhuet pozitiven preventivni učinek, so ugotovili s testnimi meritvami v drugem tednu oktobra. Kot so pojasnili na agenciji, so s stacionarnim merilnikom hitrosti na dveh lokacijah v Posočju opravili en niz meritev brez uporabe, drugega pa ob uporabi silhuet policistov.

Izkazalo se je, da so vozniki, ko so opazili silhuete, zmanjšali hitrost vožnje. V času izvajanja meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj preko 1000 vozil.

V. d. direktorice AVP Vesna Marinko je izpostavila, da so se hitrosti vožnje ob postavljenih silhuetah znižale do 20 odstotkov. "Izkušnje iz prakse kažejo, da gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokacij postavitve. Dodatno potrditev učinkovitosti silhuet smo dobili pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do 10 odstotkov nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet," je pojasnila.

Na prvi lokaciji, kjer so izvajali poskusne meritve, je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, na drugi lokaciji pa 50 kilometrov na uro. Na prvi lokaciji je stacionarni merilnik hitrosti izmeril povprečno hitrost vozil 36 kilometrov na uro, medtem ko je bila na tem mestu pred postavitvijo silhuet povprečna hitrost 45 kilometrov na uro. Na drugem merilnem mestu je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je bila povprečna hitrost vozil 45 kilometrov na uro.

Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na prvi lokaciji se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, na drugi lokaciji pa za kar 89 odstotkov, so še izpostavili na AVP.

Silhuete bodo v sodelovanju s policijo v prihodnje preselili na lokacije na območju Policijske uprave Koper. Na agenciji pa za prihodnje leto napovedujejo še več tovrstnih aktivnosti na območjih, kjer je več tranzitnega prometa.

Silhuete so bile od postavitve "zanimive" ne le za voznike, temveč tudi za nepridiprave. V začetku septembra so neznanci ukradli tri silhuete na območju Kobarida, vasi Trnovo ob Soči in naselju Soča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija