POLETNA OSVEŽITEV NA RAJSKO LEPIH PLANOTAH: Spoznajte čarobni svet vzpetin nad Novo Gorico in Vipavsko dolino

Vipavska dolina

Bi se radi končno prebudili v sveže jutro, v čudovitem miru, ob petju ptic? Bi se odklopili od vsakdana z nepozabnimi doživetji sredi neokrnjene narave, med prijaznimi ljudmi?

Privoščite si brezskrbni oddih na Trnovski in Banjški planoti ali na Gori na vzhodnem delu Trnovske planote, kjer vas bodo pričakale prijetne poletne temperature in gostoljubni domačini, ki še vedno živijo v sozvočju z naravo. Poleg svežega zraka in prelepih vedut, ki so izvrstna kombinacija za oddih, vam planote ponudijo tudi brezmejne možnosti za aktivna doživetja in okušanje lokalnih dobrot.

Trnovska in Banjška planota

Razgibana pokrajina s številnimi naravnimi pojavi navdušuje s svojo nedotaknjenostjo in vabi k odkrivanju njenih čarov. Ne prezrite edinstvenih kraških pojavov, kot so osvežujoči temperaturni obrati v mraziščih, pa tudi tisočletnih gozdov, ki poleti očarajo z globoko senco. Ta zasanjan svet je kot ustvarjen za vse, ki ljubijo svobodo, vonj cvetočih travnikov, kolesarjenje ter dolge sprehode.

Območje je prepredeno s planinskimi in tematskimi pohodnimi potmi. Tu se naužijete čudovitih razgledov na Vipavsko dolino, Kras in Tržaški zaliv, z nekaterih vrhov seže pogled tudi na Julijske Alpe. Za vse, ki v sebi radi začutite malce več adrenalina, so na voljo različne športne aktivnosti, kot so gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo in jahanje, preizkusili pa se boste lahko tudi v novi športni disciplini - foot golfu. V lokalnih nastanitvah, v hotelskih sobah, apartmajih in tudi kampu, vam bodo pri izbiri aktivnosti z veseljem svetovali in ponekod tudi izposodili električno kolo.

Te kraje zaznamuje bogata kulturna dediščina. Nekoč zelo razširjeno kovaštvo je lepo predstavljeno v novem Centru tehniške dediščine v Lokovcu, kjer lahko to staro obrt tudi preizkusite. Iz skrbno nabranih zelišč, ki že tisočletja rastejo v teh krajih, domačini na tradicionalen način pripravljajo različne izdelke iz zelišč.

Tradicionalno in zelo butično domačini pridelujejo tudi izvrstne sire in med. Preproste, sveže in kakovostne sestavine odlikujejo kulinariko penzionov, gostiln in planinskih koč. Nedaleč stran, v hladu vinskih hramov vinorodne doline, pa vas k okušanju vrhunskih vin vabijo vipavski vinarji. Na uradnem spletnem portalu Vipavske doline zato ne prezrite ponudbe Bike & Taste v Rajski dolini  ki vas popelje v odkrivanje drugačnih doživetij s kolesom ali kako drugače.

Gora nad Vipavsko dolino

Čistega zraka, po mnenju nekaterih celo zdravilnega, se lahko nadihate tudi na vzhodnem delu Trnovskega gozda, kjer se Gora razteza vse do Nanosa, še ene čarobne visoke kraške planote nad Vipavsko dolino. Na Gori se lahko, tako kot na Trnovski in Banjški planoti, prepustite mirnemu spancu daleč stran od prometnih poti in bliže zvezdam, ki v poletnih nočeh dajejo občutek, da bi se jih lahko dotaknili.

Ostanite nekaj dni. V apartmajih in sobah boste povsod blizu slovitim pohodniškim potem, kot je denimo Pot po robu, in priložnostim za nezahtevne vzpone na več kot 1.000 metrov visoke vrhove. Tudi z roba Gore lahko v tandemu z jadralnim padalom poletite v dolino. S kolesom, gravel, gorskim ali električnim, pa lahko Goro raziščete po dolgem in počez.

Kjerkoli na poletno vabljivih planotah se boste odločili preživeti počitnice ali podaljšan vikend, povsod boste srečevali prijazne in umirjene domačine, ki se vam bodo z veseljem posvetili in vam pomagali doživeti rajsko lep oddih.

Več na www.vipavskadolina.si