POLET V VESOLJE: Turisti na mednarodno vesoljsko postajo hitreje, kot bi leteli od Moskve do Bruslja

Svet

Rusija načrtuje, da bodo kozmonavti in turisti, ki jih bo v prihodnje pošiljala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), za pot potrebovali manj časa, kot traja komercialni polet z letalom med Moskvo in Brusljem.

To možnost bodo preverili marca prihodnje leto, ko bodo na ISS poslali tovor brez posadke, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin. Polet naj bi trajal tri ure, je Rogozin zapisal na Twitterju. Komercialni let med Moskvo in Brusljem, dolg približno 2500 kilometrov, traja okrog štiri ure. "V roku poldrugega leta bodo kozmonavti in vesoljski turisti na ISS hitreje, kot bi leteli od Moskve do Bruslja," je dejal Rogozin.

Mednarodna vesoljska postaja kroži v Zemljini orbiti na višini približno 400 kilometrov, njena naloga pa je, da izvaja znanstvene raziskave, ki bi bile na zemljinem površju nemogoče. ISS predstavlja enega redkih primerov sodelovanja med ZDA in Rusijo, v Zemljini orbiti pa je od leta 1998, kjer kroži s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro. ISS je skupni projekt petih vesoljskih agencij ZDA, Rusije, Japonske, Kanade in Evropske unije. Služi predvsem kot infrastruktura za raziskave učinka mikrogravitacije, kozmičnega sevanja in drugih vesoljskih pojavov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  17 .12. 2018 ob  19: 31
-2
Lepo bi bilo tudi izvedeti koliko bo vsak od teh turistov prispeval toplogrednih plinov med tovrstnimi turističnimi poleti, oziroma koliko bo vsak od njih prispeval k segrevanju planeta. Mene so učili, da moram vsakič ugašat luč za sabo, ko naprimer grem iz kopalnice in podobno, saj edino s skrajno odgovornim vedenjem lahko ohranimo naš planet. Žal kot zgleda se lahko jast še tako trudim, če se ne bodo enako trudili tudi gnili kapitalisti ne bo nič od vsega. Te gnile kapitaliste bi bilo treba poslat vsaj za 10 let v Ruske gulage na odvajanje od neumnosti, nato še 5 let Golega za ponovno prilagajanje na civilizacijo.