POKLUKAR POJASNJUJE: Pogoj PCT uvedli, da bi obvladovali epidemijo, in ne zato, da bi kogarkoli silili v cepljenje

Slovenija

Minister Janez Poklukar je v pogovoru za Večer med drugim poudaril, da so širitev obveznega izpolnjevanja pogoja PCT uvedli, da bi obvladali epidemijo, in ne zato, da bi kogarkoli silili v cepljenje. Opozoril je na skorajšnje krčenje bolnišničnih programov, napovedal pa je tudi več predlogov za reševanje kadrovskih težav v zdravstvu.

Janez Poklukar

Kot je spomnil, je trenutno hospitaliziranih več kot 350 covidnih bolnikov "in prihodnji teden, ko bo ta številka 520, bodo bolnišnice morale začeti zmanjševati programe".

Cene bolnišničnega zdravljenja covidnih bolnikov so od prvotnih občutno znižali. "Takrat smo bolnišnicam tudi povedali, da bomo cene korigirali, če bo z dejanskimi podatki izkazano, da so prenizke. V teh dneh naj bi Združenje zdravstvenih zavodov dobilo nove kalkulacije, in v skladu s tem se bomo odločali, kako naprej," je napovedal.

Sicer pa, kot je dejal, trenutno razmišljajo o tem, kako še intenzivneje zamejiti okužbe v šolah in ali še pogosteje zahtevati testiranja. Če se bo epidemija zaostrovala, bo treba v šoli testirati tudi druge starostne skupine, ne samo razredov zadnje triade, in povečevati frekvenco testiranj, je napovedal.

Poudaril je, da so pogoj PCT uvedli, da bi obvladali epidemijo. "Morda smo si po tihem želeli, da bi to spodbudilo cepljenje, a nikakor to ni bil argument, da bi s tem pritiskali na ljudi, naj se gredo cepit. Ker nismo dosegli zadostne precepljenosti, je bilo treba najti način, kako bomo ohranjali odprto družbo, kako bomo imeli varna delovna in socialna okolja," je dejal. Kdor ni cepljen ali ni prebolevnik, mora biti testiran, da je lahko del skupnosti, je poudaril minister.

Na vprašanje, ali se je vlada promocije cepljenja lotila na pravi način, ko je za to najela Edvarda Kadiča, ki je pred leti na spletnem blogu izražal dvome o varnosti cepljenja otrok, je Poklukar odvrnil, da to težko komentira.

Glede kadrovskih težav na področju zdravstvene nege je spomnil, da so odprli tarifni del kolektivne pogodbe. "Smo v fazi pogajanj in verjamem, da lahko uspešno zapremo to zgodbo in vsaj začasno ustavimo odhode medicinskih sester, predvsem iz bolnišnic."

Pripravljajo tudi novelo zakona o zdravniški službi in zakona o zdravstveni dejavnosti, pri tem pa bodo ponovno uvajali pripravništvo po zaključeni šoli za diplomirane medicinske sestre in pripravništvo za zdravnike po opravljenem obveznem delu sekundariata in zaključenem strokovnem izpitu. Tako bodo lahko prvi del izbirnega sekundariata krožili na primarnem nivoju in se spoznali s tem delom zdravstva ter se tako mogoče lažje odločili za specializacijo družinske medicine, upa minister.

Razmišljajo tudi, da bi se vsi neopredeljeni pacienti lahko opredelili pri zdravstvenem domu v občini stalnega prebivališča. Ne bi imeli sicer svojega zdravnika, bi pa zanje poskrbel kader tega doma. Prav tako poskušajo vzpostaviti pogoje, da bi strokovni normativ, ki na primarnem nivoju znaša 1895 glavarinskih količnikov, izenačili po financiranju, saj je za polno plačilo namreč potrebnih 2400 glavarinskih količnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  19 .09. 2021 ob  21: 45
vseved@, res se mi ne da ukvarjat z neukim ničetom, kot si ti, kater svoj kompleks manjvrednosti zdravi s pisanimi nesmisli v virtuali!
magik |  19 .09. 2021 ob  15: 05
Nezaslišano KRIMINALNO DEJANJE VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV ( Poklukarja, Kreka, Fafangla, Beovićeve, Jerale, Štruklja,....)
Kljub temu, da je popolnoma jasno, da je oseba zaščitena šele 7 do 14 po cepljenju (odvisno od cepiva), se z VEDNOSTJO VLADE IN VSEH ZGORAJ NAVEDENIH DOVOLI, DA CEPLJENI DOBIJO POTRDILO O CEPLJENJU TAKOJ, KO SE CEPIJO.
Če omenimo samo cepivo Janssen - Od ponedeljka13.9. do danes 19.9.2021 se je 15.910 oseb cepilo s cepivom JANSSEN (vir Covid sledilnik) - potrdilo o cepljenju so dobili takoj, s tem zadostijo tudi pogoju PCT takoj!
Dejstvo pa je, da bodo zaščiteni šele 14 dni po prejemu cepiva!
NAJMANJ 15.910 SLOVENCEV HODI V TEM TEDNU OKROG, SE OKUŽUJE IN OKUŽUJE DRUGE Z VEDNOSTJO IN DOVOLJENJEM VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV!
________________________________________________________________________________________
Odlok v Uradnem Listu - 11.9. in 14.9.2021:

II. POGOJ PREBOLEVNOSTI, CEPLJENOSTI
ALI TESTIRANJA
2. člen
Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (v nadaljnjem besedilu: pogoj PCT) je izpolnjen, če osebe razpolagajo
z enim od spodaj navedenih dokazil, in sicer:
1. z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni
starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši
od 48 ur od odvzema brisa;
2. z digitalnim COVID potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR (v nadaljnjem besedilu:
EU DCP);
3. z digitalnim COVID potrdilom tretje države v digitalni ali
papirnati obliki, opremljenim s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake
podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje
države izdal v angleškem jeziku;
4. z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, s katerim
izkazujejo, da so prejele:
‒ drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/
Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National
Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac
proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te
alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;
‒ odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi
z dnem cepljenja
vseved |  19 .09. 2021 ob  14: 00
-4
@japajade, ubogi kljukec.
japajade |  19 .09. 2021 ob  13: 51
vseved@, ob tvojem presežku uma, sedaj hitro v slovar, ter preverit vse možne opcije prevoda za termin "deska"!
vseved |  19 .09. 2021 ob  11: 44
-3
@japajade, to manjka kakšna deska?
japajade |  19 .09. 2021 ob  09: 19
vseved@, ponavadi ljudje svoje lastne napake pripisujejo drugim, torej pohiti, predno ti ves slovenski les ne prodajo v tujino! :)
japajade |  19 .09. 2021 ob  09: 17
Zapisano na MMC od tki. še enega kvazi strokovnjaka .............. ”Štrukelj: Zgledujmo se po Danski in Švedski, kjer imajo odprto življenje, ker so sledili stroki!” Obenem pa poniglavo zamolči, kot vsi ”slo. korona strokovnjaki", da so v omenjenih državah od začetka epidemije sledili eni in edini stroki, ki je pristojna za epidemijo, spr. epidemiologom, ne pa tako, kot pri nas, ko strokovnjak za epidemijo postane vsak, ki pred imenom nosi naziv dr!
vseved |  19 .09. 2021 ob  08: 57
-6
@ Bella, končno si se pogledala v ogledalo.
Zarja |  19 .09. 2021 ob  08: 16
Če že ne znaš dobro lagat , bodi raje tiho lažnivi kljukec.
Bella |  19 .09. 2021 ob  08: 15
11
Opazujem natancno in vidim, da je ta lik in njegovi pajdasi totalno v cukur. Vsi so se v zadnjem letu postarali za deset let, tiste babnice zgledajo kot da ga cukajo, eni so na sedativih, ko gledam tisto, ki vodi Odmeve in se je v zadnjem letu zredila 25 kg se mi zdi, da je tudi na apaurinih. Da o metadoncu ne govorimo - ta deluje bolno od vedno. Imajo varovanje 24 ur, so v strahu za svoje otroke itd itd. Ma zakaj vas vprasam, ma zakaj, prodane duse? Ko bo enkrat tega konec, kam boste zbezali? Nekoc so bezali v Argentino in Brazilijo, kam zbezite vi?
Mislim, da ste hudobni in polne zlobe tudi do lastnih otrok saj ste komentarje, ki jih berejo sami skuhali!
Eho |  18 .09. 2021 ob  23: 25
Ma vsaj pet testov na mesec bi morali imeti brezplačno....En test velja za dva dni.....Torej pet krat dva je deset....Lih za deset krat na mesec v oštarijo.....Več kot toliko jih ne bi rabil.....
Obala1 |  18 .09. 2021 ob  21: 47
24
Poklukar, bolj bi ti se podalo ime Pinokio
1