POJAV OMIKRONA LE NI TAKO ČRNA NOVICA? Nemški epidemiolog ga enači z božičnim darilom

Svet

Profesor Karl Lauterbach, epidemiolog, ki želi postati naslednji nemški zdravstveni minister, je dejal, da bi po prvih razpoložljivih podatkih lahko bil omikron božično darilo, ki bi lahko celo pospešilo konec pandemije.

Veliko število mutacij bi lahko pomenilo, da je virus optimiziral svojo kužnost in bi lahko bil manj smrtonosen, je dejal Lauterbach. To bi bilo v skladu z načinom razvoja večine respiratornih virusov, je dodal.

Profesor Paul Hunter, strokovnjak za nalezljive bolezni na Univerzi East Anglia, je dejal, da bi se ta teorija lahko izkazala za resnično. Visoke ravni predhodnih okužb in cepljenja lahko zagotovijo zaščito pred sevi, je dejal. To bi bil pozitiven znak, saj bi pokazal, da mutirana varianta ni povsem neprepoznavna za imunski sistem ljudi, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid.

Karl Lauterbach

Znanstveniki so že prej opozarjali, da je malo verjetno, da bo koronavirus kdaj izkoreninjen, ampak se bo spremenil v blažji virus, podoben navadnemu prehladu, še poroča index.hr.

Epidemiolog in član južnoafriškega vladnega sveta za covid-19 Salim Abdool Karim je dejal, da se glede na zgodnje dokaze, varianta omikrona širi hitreje kot delta.

O omikronu še ne vemo dovolj

V intervjuju za CNN je dejal, da se moramo še veliko naučiti o značilnostih različice omikron in da bo imel jasnejše odgovore na ključna vprašanja v nekaj tednih. "Dejstvo je, da za to različico vemo šele nekaj več kot teden dni, tako da v resnici nimamo podatkov, ki bi jih morali imeti, če bi želeli dati konkretne odgovore na najpomembnejša vprašanja," je dejal Karim.

Meni pa, da bi se lahko novi sev zaradi velikega števila mutacij delno izognil imunskemu odzivu telesa. "Preprosto povedano, omikron ima mutacije, ki so skupne prejšnjim različicam, ki so povzročale zaskrbljenost. Obstajajo tudi mutacije, ki so podobne mutacijam seva delta, zato pričakujemo, da se bo hitreje širil," je dejal epidemiolog.

"Ko ga primerjamo s tem, kar smo videli v različici beta, vidimo nekaj dokazov, da bi lahko bil uspešen pri izogibanju protitelesom," je za CNN povedal Karim.

"Te domneve morajo še potrditi raziskave, rezultati pa naj bi bili vidni v dveh do treh tednih," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2021 ob  14: 44
Zdaj, ko so pogruntali, da del populacije le ni tako zabit in ni nasedel njihovemu genocidnemu planu, so aktivirali zavoro v sili. A krivci za ta genocid ne bodo usli pravici.