POGOJ PC RAZBURJA ZAPOSLENE V DRŽAVNI UPRAVI: Obrnili se bodo na ustavno sodišče

Slovenija

Odločitev vlade, da bodo morali izpolnjevati pogoja prebolevnosti ali cepljenja, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, je razburila del zaposlenih v državni upravi. V Sindikatu državnih organov Slovenije napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče. Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije s pomočjo pravnih strokovnjakov proučujeta odlok vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Oba sindikata napovedujeta zahtevo po ustavni presoji omenjenega odloka.

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za STA pojasnil, da je nasprotovanje takšnemu vladnemu odloku med državnimi uslužbenci veliko. Po grobih ocenah namreč med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev. Vsakemu uslužbencu, ki se ne bi želel cepiti, bi namreč najprej vročili opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, nato pa bi ga lahko odpustili.

Zaradi takšnih posledic ukrep, ki za državne uslužbence na nek način uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu, je prepričan Verk. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal Verk. Po njegovih informacijah podobno razmišljajo tudi v sindikatih, ki zastopajo vojake in policiste.

Za Verka je tudi pomenljivo, da bo pri več kot 170.000 javnih uslužbencih tak ukrep veljal le za zaposlene v državni upravi, ki jih je nekaj več kot 30.000, ne pa denimo v zdravstvu, ki je "bolj občutljiv segment". Vlada je s tem v državnih uslužbencih vzbudila nezaupanje, da gre pri obveznem cepljenju za discipliniranje državnega uradništva, je še poudaril.

Sicer pa je po njegovem mnenju pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenje koronavirusa že od vsega začetka težava v vladnem komuniciranju, ki ga ljudje sprejemajo z odporom. Opozoril je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga, saj vlada socialnih partnerjev pri uvedbi ukrepov ne sprašuje za mnenje. "Če bi nas kje uslišali, vlada ne bi imela toliko težav, kot če zadeve sprejema na vrat na nos," je kritičen Verk.

V Sindikatu policistov Slovenije so glede na to, da včerajšnji sestanek s predstavniki ministrstva za notranje zadeve ni prinesel rešitve glede izvajanja pogoja PCT v policiji, priseljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so sporočili iz sindikata. Vsem članom, ki jim je bila kršena pravica do dela in želijo sodelovati kot pobudnik pred ustavnim sodiščem, bo sindikat zagotovil pogodbenega odvetnika, ki bo vložil skupinsko ustavno presojo ali ustavno pritožbo. Odvetnik bo tudi podal zahtevo za zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča.

Policijski sindikat Slovenije bo odlok o izpolnjevanju pogoja PCT poslal v preučitev pooblaščeni pravni pisarni z namenom, da se preuči možnost za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti, predvsem v delu, ki se nanaša na pogoj prebolevnosti ali cepljenja, in na nerazumno diskriminatorno obravnavo zaposlenih v državni upravi, saj doslej zdravstvena stroka še ni ugotovila, da virus izbira "gostitelje" po vrsti in dejavnosti dela, so sporočili iz sindikata.

Za presojo ustavnosti pogoja PCT tudi sindikat ministrstva za obrambo in vojakov

"V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo iz vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka," so zapisali za STA. Več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije z odvetniško pisarno pripravljajo presojo ustavnosti in zakonitosti odloka vlade, ki ukinja testiranje kot pogoj za opravljanje dela. Zaradi odziva članstva "in mnenj mnogih uglednih pravnikov" o tem, da bi bila uvedba obveznega cepljenja oz. pogojevanja opravljanja dela s cepljenjem v Sloveniji neustavna in nezakonita ter v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope, bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti spornega odloka vlade.

"Sprejeto na vladi ni bilo usklajevano s sindikati, niti o tem ni bilo socialnega dialoga. Odlok je vlada sprejela enostransko čez noč. Presoja ustavnega sodišča je edina zaščita, ki jo lahko nudimo članom in zaposlenim v Slovenski vojski, da dosežemo njegovo začasno zadržanje pred 1. oktobrom," so dodali ob tem.

Ministrstvo za obrambo je sicer v petek z dopisom že opozorilo vse zaposlene, da bo vstop v objekte in na območja ministrstva za obrambo 1. oktobra in dalje prepovedan vsem, ki ne bodo imeli izpolnjenega pogoja cepljenja ali prebolevnosti. V sindikatu vojakov so ob tem potrdili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva še naprej ne nameravajo cepiti. Zato "bodo verjetno potrebovali pravno zaščito", so še dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  18 .09. 2021 ob  22: 49
@td kot pravi pregovor norcev je res ogromno po svetu vendar deluje, da jim je baza pri tebi …mesas jabolke In hruske, zato će nisi dobro informiran ali izobražen, rajsi si tiho
td |  18 .09. 2021 ob  21: 23
-4
@ojoj, jaz ne trdim tega, ampak teoretiki zarot, ki spadajo v identično psihiatrično skupino kot antivaxxerji imajo cel en kup "znanstvenih" video posnetkov in drugega s katerim to dokazujejo.
ojoj |  18 .09. 2021 ob  20: 24
@td
Kako veš, da je zemlja ravna?
td |  18 .09. 2021 ob  19: 54
-3
@alfa, ja, to je zelo pomembna borba, da se že enkrat končno prizna, da je Zemlja ravna. :-)
alfa |  18 .09. 2021 ob  19: 19
dragi policisti, ko je narod šel na cesto za pravice ,ste jih z vodnim topom,sedaj ko vam ta ista voda teče v grlo ,ko vam pretijo s tistim cepivom česar mi sami nismo želeli, pa takoj jokcat na sindikat..pa mislite da vam bo narod šel v podporojQuery112305257595084329283_1631985196298 drugič raje razmislite in preučite zakaj se narod bori, kajti mogoče tudi za vaše dobrobit.
td |  18 .09. 2021 ob  18: 23
-4
@nemebasat, nekaj norcev najdeš po celem svetu. Pri nas verjetno statistično nekaj več.
manemebasat |  18 .09. 2021 ob  15: 59
Boste kaj pisali o dempnstracijah proti ''cepljenju'' in ukrepom PO CELEM SVETU? Banda smrdljiva novinarska, prodane duse in izdajalci lastnega naroda!
Menebriga |  18 .09. 2021 ob  14: 57
-5
Dobra poteza vlade in ministra za JU. Ko bodo ugotovili, da je delo v JU kljub vsemu opravljeno, se bo morda našel kdo od pristojnih tam gori v Lj, ki mu bo kapnilo, da jih je v JU za cca 1/3 preveč. Naj bo to prvi korak k zmanjšanju prevelikega števila zaposlenih.
manemebasat |  18 .09. 2021 ob  14: 45
Gnusobe v vladi, kaj pa Nurnberski Kodeks? Vsi boste viseli kot prasci!
td |  18 .09. 2021 ob  13: 08
-12
Naj se raje obrnejo na prvo cepilno mesto.
Bella |  18 .09. 2021 ob  12: 32
Policisti, tudi vi ste prisli na vrsto. Boste se spricali solzivec in se vozili s topkom tako zagnano?
Nikomur ne zelim nic slabega, tudi vam ne in verjamem, da ste v hudi stiski kako dalje. A se enkrat v razmislek -vsem tista ze zguljena: prisli so po nemske komuniste in nihce ni nic rekel, po dusevne bolnike, vsi so bili tiho, po homoseksualce in vsi so bili tiho, po Cigane, po Zide... prisli so pome in nikogar ni bilo, ki bi mene zascitil!
vseved |  18 .09. 2021 ob  12: 29
-3
Fakič, moram po očala.
1