PODATKI O NOVIH OKUŽBAH NISO VZPODBUDNI: Krek napoveduje, da naj bi vrh četrtega vala dosegli sredi oktobra (VIDEO)

Slovenija

V četrtek so opravili 6528 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, 1143 jih je bilo pozitivnih, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 12.422 aktivnih primerov okužbe, kar je za 533 več kot dan prej.

Delež pozitivnih PCR-testov je bil v četrtek za 2,2 odstotne točke nižji kot dan prej. V četrtek so sicer opravili tudi 31.268 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

Povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 1017 okužb, to je 20 več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.068.987 oseb, z vsemi odmerki pa 958.803 oseb, kažejo podatki NIJZ.

Če se bo trenutni trend naraščanja števila okužb nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo do 2000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na dan, je danes napovedal direktor NIJZ Milan Krek. Konec septembra se pričakuje, da bo med 120 in 150 zasedenih intenzivnih postelj s covidnimi bolniki. Vrh epidemije se pričakuje sredi oktobra.

"Ob takem trendu konec septembra po 2000 okužb na dan" 
 
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek je na vladni novinarski konferenci navedel, da reprodukcijsko število trenutno znaša 1,28, kar pomeni, da "ni kaj lepega za napovedati v tem trenutku". Upa, da se bo krivulja epidemije vendarle umirila. Konec septembra pričakujejo, da bo s covidnimi bolniki zasedenih od 120 do 150 intenzivnih postelj. Po najbolj optimistični verziji bi lahko vrh tega vala epidemije dosegli sredi oktobra.

Število okužb narašča tudi med osebami, starejšimi od 65 let, ki so najbolj občutljivi za prebolevanje covida-19. Pred dvema dnevoma so med to populacijo potrdili 112 okužb, hospitalizacija med starejšimi od 65 let je bistveno pogostejša in se približuje 20 odstotkom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da v Sloveniji lahko dnevno trenutno opravimo med 12.000 in 15.000 PCR-testov.

Število hospitalizacij covidnih bolnikov se povečuje in po besedah Kreka ni pričakovati, da bi se umirjalo, saj bi se moralo najprej zniževati število okuženih, šele 14 dni za tem se bo to poznalo tudi v bolnišnicah. Po podatkih ministra za zdravje Janeza Poklukarja trenutno v bolnišnicah zdravijo 348 covidnih bolnikov, od tega 86 na intenzivnih oddelkih.

Janez Poklukar

Poklukar je napovedal, da bodo bolnišnice danes širile covidne oddelke do skupne zmogljivosti 520 bolnikov. "Ta trenutek je vključenih 10 bolnišnic, če se bodo razmere še slabšale, se bo v ponedeljek priključila še 11., ostale pa bodo dodatno širile covidne oddelke," je pojasnil Poklukar.

Meja vzdržnosti zdravstva je pri 160 zasedenih intenzivnih posteljah s covidnimi bolniki, po Krekovih ocenah bo takrat, ko jih bo več, situacija krizna.

Po Poklukarjevih navedbah je ta teden umrlo 21 covidnih bolnikov, najmlajši umrli je bil star nekaj več kot 60 let. Med hospitaliziranimi bolniki jih kisik potrebuje 250. Največ primerov okužb je v starostni skupini od pet do 14 let. Krivulja potrjenih pozitivnih se eksponentno vzpenja, med nami kroži veliko bolj nalezljiva različica delta, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami. Vseeno pa je reprodukcijsko število naraslo bistveno manj kot lansko leto, kar pomeni, da PCT-pogoj in ostali ukrepi delujejo, je povedal Poklukar.

V četrtek so v državi cepili 19.160 prebivalcev, kar je po besedah Kreka zelo dober uspeh. Zadovoljni so tudi, da so doslej uspeli precepiti milijon prebivalcev, kar se doslej v Sloveniji še ni zgodilo.

Trenutno je v državi na zalogi skupaj 718.600 cepiv proti covidu-19. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Težava je v tem, da v preteklih tednih niso prejemali rednih dobav tega cepiva, a s prihodnjim tednom pričakujejo redne dobave po 21.600 odmerkov na teden.

Cepljenje tako ostaja med ključnimi ukrepi za obvladovanje epidemije. "Bolj bomo precepljeni, bolje bo. Če se bomo potrudili, se bomo lahko odprli čez mesec ali dva," je napovedal.

Med ključnim ukrepi je tudi iskanje okuženih, njihovih stikov, odrejanje karanten, spoštovanje preventivnih ukrepov in pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani).

Poklukar pa je dejal, da se je zaradi pogoja PCT močno povečala hitrost cepljenja in projekcije Instituta Jožef Stefan kažejo, da bo število bolnikov na intenzivnih oddelkih zaradi cepljenja in PCT-pogojev za 25 odstotkov manjše glede na prvotne napovedi.

Ob zadostni precepljenosti predvsem starejših od 40 let bi lahko ohranili delovanje zdravstvenega sistema do te mere, da ne bi bilo prevelikega krčenja drugih zdravstvenih programov.

Poklukar k cepljenju poziva tudi mlajše ženske 

Ob tem je tudi v luči današnjega svetovnega dneva varnosti pacientov, ki je letos posvečen varnosti nosečnic, porodnic in novorojenčkov, pozval skupaj s stroko k cepljenju mladih žensk proti covidu-19. "Prav tako stroka poudarja, da cepljenje ne vpliva na plodnost," je zagotovil.

Po ocenah okoli 75 odstotkov nosečnic preboli covid-19 brez simptomov bolezni, so pa zagotovo nosečnice pogosteje hospitalizirane zaradi covida-19 kot enako stare ženske, ki niso noseče. Trenutno so v Sloveniji hospitalizirane štiri porodnice s covidom-19.

"Edini način, da ustavimo ta začaran krog, je, da se cepimo. Cepivo ni naš sovražnik. Cepivo ni strup. Strup je virus, ki ga cepivo premaga. Zato vas vse pozivam - cepite se. Zaupajte v znanost in tehnologijo, zaupajte stroki," je pozival in dodal, da je cepivo varno ter učinkovito in predstavlja pot nazaj v normalno življenje.

Poklukar je pojasnil, da dogovarjanja o semaforju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije še potekajo, saj da je epidemija dinamičen proces, semafor pa orodje vlade za orientacijo. "Ni še bilo potrebe, da bi semafor sprejeli kot odlok oziroma sklep vlade," je povedal Poklukar.

Odzval se je tudi na sredine nasilne proteste proti pogoju PCT. "Žalosten in razočaran sem, da so nekateri prepričani, da bi stroka s svojimi predlogi želela komurkoli škodovati," je povedal Poklukar. Zagotovil je, da je cilj in poslanstvo vseh zaposlenih v zdravstvu reševanje življenj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .09. 2021 ob  14: 00
-3
i[trijanLahko prosim, da mi yavijejo ya kuka, pati pustim pred vrati
damian |  17 .09. 2021 ob  12: 39
-5
Moj Ivan sin moje sestre.... meter 90 zdrav ne mask ne test ne cepivo doma slab brez okusa v postelji temperatura 40 SLABO !!! NMJBT cepivo edina resitev
Ištrijan |  17 .09. 2021 ob  12: 30
Bolj kot restavracijo, je skrajni čas, da nekdo pod nujno obišče enega dobrega psihiatra! Mogoče mu lahko ublaži parnoidno obsedensko fiksacijsko motnjo!!
vseved |  17 .09. 2021 ob  12: 16
-6
Idealno vreme za obisk trgovskega centra ali restavracije.