PO PRIMORSKO: Kulinarično doživetje v središču Ljubljane

Koper

V sredo je med 11. do 16. uro v mestnem središču Ljubljane že šesto leto zapored potekala tradicionalna prireditev Po Primorsko. Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge obiskovalcem predstavile z brezplačnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vini.

Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Mediteran in Panonsko nižino, kar se odraža v izjemni pestrosti kulture in gastronomije. Primorska, ki poleg Istre, Brkinov, Krasa, Goriške, Brd, Posočja, Idrijskega in Cerkljanskega združuje tudi Vipavsko dolino se že od nekdaj ponaša s svojim temperamentom, kar daje primorskim jedem in vinu poseben pečat. Letos je na prireditvi Po Primorsko sodelovalo enajst primorskih živilskih podjetij in zadrug: Mlinotest d.d. iz Ajdovščine, Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid, Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Kras d.o.o. iz Sežane, Vinakoper d.o.o., Vinakras z.o.o., Sežana, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Kmetijska zadruga Tolmin, z.o.o., Tolmin, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, z.o.o. in Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o..

Primorska živilska podjetja in zadruge, ki so povezane v projektu Po Primorsko, so konec leta 2020 ustvarila preko 236 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja desetino vseh prihodkov živilskih podjetij v Sloveniji in 67% vse primorske živilsko predelovalne industrije. Zaposlovala so 1.771 zaposlenih, kar je 12 % vseh zaposlenih v živilskih podjetjih v Sloveniji. Primorska živilska podjetja in zadruge povezujejo in sodelujejo z več kot 1.500 kmetijami ter s tem prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenske pridelave in predelave hrane.

S skupnim nastopom pod sloganom Po primorsko podjetja in zadruge še naprej prikazujejo pestrost in bogastvo širše primorske regije in s tem krepijo promocijo primorske kulinarike. Dogodek so popestrili z družabnim programom, kjer so sodelovali Pihalni orkester Marezige in glasbena skupina Ne joči pevec.

Pogledi direktorjev primorskih podjetij in zadrug na dogodek Po Primorsko

Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana:

"Veseli me, da prireditev Po Primorsko postaja vse bolj prepoznavna in tradicionalna, zlasti v času, ko potrošniki vse večjo pozornost namenjajo kakovosti in varnosti hrane, ki jo kupujejo. Izdelki zadrug in podjetij, ki se predstavljajo na prireditvi, imajo poleg visoke stopnje kvalitete tudi zajamčeno sledljivost vzdolž celotne živilsko oskrbovalne verige, kar je izjemnega pomena. V prihodnosti si želim, da bi sodelovanje doprineslo k oblikovanju blagovne znamke primorskih proizvajalcev, kar bi nedvomno pripomoglo k večji konkurenčnosti in ohranjanju ugleda ter tradicije izdelkov, ki so del naše kulture in dežele. Del nas."

mag. Borut Fakin, direktor podjetja Vinakoper:

"Primorci smo izjemno ponosni na bogastvo barv, okusov in vonjav, ki se prepletajo v naših lokalnih dobrotah. Zavedamo se, da naši kraji skrivajo številne gurmanske lepote in doživetja, ki pa jih tudi domači gosti šele počasi odkrivajo. In na tej točki nastopi ključna vloga povezovanja vinarjev, živilcev in zadrug. S skupnim nastopom pod okriljem enotne blagovne znamke Po Primorsko smo namreč močnejši, glasnejši in prodornejši. Poleg izvedbe tradicionalnega dogodka, na katerem primorski temperament ponesemo v prestolnico, razmišljamo tudi širše. Verjamem, da je povezovanje, izmenjava znanj in tesno sodelovanje zmagovalna formula, da našo regijo postavimo na vinski in kulinarični zemljevid Slovenije in sveta."

Stojan Hergouth, direktor Kras, mesnopredelovalna industrija d.o.o.:

"Dogodek "Po Primorsko" je pomemben, saj navzven pokaže pripadnost sodelujočih družb primorski tradiciji in okolju, v katerem delujejo. V današnji prehranski globalizaciji je obstoj takšnih družb in zadrug ne samo gospodarski ampak skoraj že tudi kulturni in etnološki fenomen, saj je večina blagovnih znamk, ki jih nosijo proizvodi teh družb skoraj ponarodela in del prehranske identitete Primorcev in Slovencev."

Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika Kobarid:

"Po primorsko ni samo prireditev enkrat letno v Ljubljani, ko se velikemu številu obiskovalcev predstavimo primorska živilka podjetja in zadruge. Je veliko več. Je odlično sodelovanje primorskih živilskih in kmetijskih podjetji, je predstavitev tistega, kar nam Primorska narava s svojo nepredvidljivostjo, s svojim temperamentom nudi v obilju: odlične surovine iz katerih izdelujemo raznovrstne izdelke, od mlečnih, mesnih, ribjih, pekovskih,  do vin, sadja in zelenjave. In v katerih naši zvesti kupci najdejo in začutijo vse to kar smo mi vsi: Primorci."

Matic Majcenovič, član uprave Mlinotest d. d.:

"Mlinotest je ponosen na svoj primorski izvor in bogato tradicijo proizvajanja kakovostnih in inovativnih izdelkov. Dogodek Po primorsko podpira skupne vrednote ohranjanja primorske identitete, kakovostnega prehranjevanja, gastronomskih užitkov ter družbene odgovornosti, ki se kaže tako pri ohranjanju slovenske in primorske industrije, kmetijstva, delovnih mest in prispevka k višji samooskrbi."

Nikolaj Maver, direktor Kmetijske zadruge Tolmin:

"Zadruge in živilska podjetja iz Primorske izhajamo iz naravnih danosti, ki zagotavljajo izjemno raznolike in zelo kvalitetne kmetijske proizvode. Mi jih predelamo in dodamo še znanje, izkušnje, spretne roke, delo z najsodobnejšimi stroji.  Rezultat so izdelki izjemnih okusov s preverjenim geografskim poreklom. Težji pogoji pridelave so  kmetijskemu prebivalstvu Primorske narekovali skupno delo, zato so zadruge način dela,  preživetja in napredka tega dela Slovenije."

Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda:

"Primorski živilci se že šest let aktivno povezujemo. Ponosni smo na naše izdelke in pridelke in veseli nas, da lokalno postaja trend in pomembna vrednota tudi za naše potrošnike."

Tina Podobnik, direktorica Kmetijsko gozdarske zadruge Idrija:

"Podjetja, ki nastopamo skupaj pod blagovno znamko Po Primorsko ponujamo iz svojega lokalnega okolja le najboljše. V našem primeru povezovanja dobi potrošnik izbrane najboljše okuse Primorske na enem mestu. Tako povezovanje in sodelovanje pripomore k večji prepoznavnosti."

Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo in direktor Delamarisa: 

"Sodelovanje primorskih živilskih podjetij poteka že več let in je velikega pomena za vse nas. Delimo si dobre poslovne prakse in se po potrebi tudi posvetujemo ob posameznih projektih. Povezuje nas skrb za najvišjo kakovost izdelkov ter ohranjanje lokalne živilske pridelave in predelave ter s tem tudi podeželja in delovnih mest. Na že tradicionalni prireditvi v prestolnici naše države to sodelovanje, ki je unikum v slovenskem prostoru, predstavimo tudi širši javnosti. Seveda ob tem ne manjka okusnih dobrot, ki jih velja poskusiti in ohranjati." 

Nikola Šavle, direktor Kmetijske zadruge Agraria Koper:

"Primorska živilska podjetja smo pridelovalci in proizvajalci živilskih izdelkov z dolgoletno tradicijo. Na slovenski trg in tuje trge prinašamo pridelke in izdelke vrhunske kakovosti. Podjetja iz skupine smo pomembna gospodarska gonilna sila, ki zagotavlja razvoj in dolgoročno ohranitev primorske in slovenske živilske industrije. Združeni pod  blagovno znamko "Po Primorsko" želimo slovenskega potrošnika osvestiti o dodani vrednosti, ki jo s potrošnjo in nakupom naših pridelkov ter izdelkov pridobi."