PO PETIH DNEH PREDSEDOVANJA ODSTOPIL: V protestih sta umrla najmanj dva človeka (VIDEO)

Svet

Perujski predsednik Manuel Merino je danes sporočil, da odstopa s položaja. Merino, ki je bil predsednik le pet dni, se je za odstop odločil po protestih, v katerih sta v soboto umrla najmanj dva človeka. Njegov odstop je na ulicah prestolnice Lima sprožil veliko slavje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsej državi želim sporočiti, da odstopam," je v televizijskem nagovoru dejal Merino. Napovedal je še, da bodo njegovi ministri, ki jih je imenoval v četrtek, do nadaljnjega ostali na položaju, da bi se izognili vakuumu na oblasti. Po sobotnih protestih jih je sicer večina odstopila.

Dosedanji predsednik parlamenta Merino je predsedniški položaj zasedel v torek, potem ko so predsednika države Martina Vizcarro v ponedeljek odstavili zaradi obtožb o korupciji. Prejemal naj bi podkupnine od gradbenega podjetja, ko je bil še guverner pokrajine Moquegua. Vizcarra vse očitke zanika in je postavil pod vprašaj zakonitost in legitimnost svoje odstavitve, češ da ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve, legitimnost pa da je v rokah ljudi.

Odstavitev predsednika je v Limi sprožila množične proteste, ki so trajali več dni. V soboto so na protestih izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, v katerih sta bila po poročanju medijev ubita najmanj dva človeka, več kot 60 pa jih je bilo ranjenih. Nadškof Lime Carlos Castillo je sicer sporočil, da so umrli trije protestniki. Policija je potrdila dve smrtni žrtvi, nacionalni koordinator za človekove pravice pa preiskuje poročanja, da naj bi umrli štirje ljudje.

307.000-KRAT HVALA! Regional je najbolj bran regionalni portal v Sloveniji in primorski medij z največjim dosegom v državi

Po podatkih merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS), sindicirane raziskave neprofitnega značaja, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), je v obdobju od 1. oktobra 2020 do 31. oktobra 2020 Regional bralo kar 307.306 oseb.

Zaradi protestov je danes vodja kongresa Luis Valdez 59-letnega Merina pozval k odstopu, o tem pa so na izredni seji razpravljali tudi perujski poslanci. Kongres je na seji Merina nato pozval, naj odstopi do 18. ure po krajevnem času (opolnoči po srednjeevropskem) ali pa ga bodo odstavili. Kongres naj bi novega predsednika imenoval na novi izredni seji drevi po krajevnem času.

Odstop Merina je na ulicah prestolnice Lima sprožil veliko slavje. Ljudje so trobili in ropotali z lonci, še poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija