PLOVILA IZ JERNEJEVEGA KANALA GREDO V AVSTRIJO: "Ne bomo dovolili, da se ta zgodba ponovi" (FOTO)

Piran

Skladno z napovedmi so delavci VGP Drava Ptuj danes začeli odstranjevati zapuščena plovila v Jernejevem kanalu. V skladu s prejetima inšpekcijskima odločbama bodo predvidoma v prihodnjih dveh tednih odstranili 15 plovil neznanih lastnikov, je napovedal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar. Odpadna plovila neznanih lastnikov bodo odpeljali na ustrezno odlagališče v bližini avstrijskega Gradca. Ministrstvo ocenjuje, da bodo stroški odstranjevanja in odvoza znašali približno 100.000 evrov.

Začetek del v Jernejevem kanalu so si danes ogledali minister za okolje in prostor Jure Leben, direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar in župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je zadovoljen, da se je reševanje te težave premaknilo z mrtve točke. "Zdaj bo treba urediti priveze, jih vzdrževati in zanje skrbeti ter izvajati nadzor, da se takšno zanemarjeno stanje ne bo več ponovilo," je povedal Zadković. O nadaljnjih korakih reševanja problematike Jernejevega kanala se bosta minister Leben in župan Zadković dogovorila na operativnem sestanku, ki bo predvidoma februarja.

Država se je sicer k reševanju problema zavezala že leta 2003, a so tekla leta brez rešitev. Občini Piran je uspelo odstraniti navlako in plovila, ki so se nabrala na kopnem, potopljeni čolni v vodi pa so ostali. Na Direkciji RS za vode zatrjujejo, da imajo z urejanjem kanala dolgoročnejše načrte. "Z namenom celostne ureditve stanja na tem območju so stekla aktivna usklajevanja z Občino Piran. Pričakujemo, da bo podrobnejši način nadaljnje ureditve znan v prihajajočih mesecih," so sporočili z direkcije. V prihodnjih mesecih naj bi sledili inšpekcijski nadzori nad drugimi plovili, pozneje pa beleženje vseh, ki bodo vpluli ali izpluli iz kanala.

Sama časovnica odstranitve plovil bo odvisna od vremena oz. razmer, sicer pa bodo za plovila, ki jih bo mogoče izvleči na kopno, uporabili bager na kopnem, del pa jih bodo odstranili s plovnim bagrom, je v izjavi za medije ob robu začetka del pojasnil Prohinar.

Vsa plovila bodo nato odložili na obalo, da se odcedijo, ter jih čez dan ali dva predali prevzemniku odpadkov, ki jih bo odpeljal na uničenje v Avstrijo. Za odvoz v tujino so tudi pridobili vsa potrebna dovoljenja, je poudaril Prohinar, ki je ob tem obžaloval, da v Sloveniji ni tovrstne deponije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  16 .01. 2019 ob  15: 59
@Night
njim je v interesu iztrebit ribištvo....prej kot kaj drugega. V Kanadi potapljajo lesenjače v samem rezervatu. Samo za info...pri nam pa država oddaja dovoljenja za iztrebljanje rib v naravnih rezervatih. Ko že tako jih ni več v odprtem morju. In to veš na kakšen način ? Z nabijanjem s palico, da se riba slpaši v mreže. Nato pridejo kolegi pocijai z barko. poberejo procente v Oradah in brancinih...in lepo odidejo. Preverjeno, ker sem stal zraven na barki, ko se je to dogajalo !!!
ManofSteel |  16 .01. 2019 ob  15: 43
Država lopovskih "komunistov" prej kot kaj drugega. Oni delajo samo za sebe in svojo korist. Vsi ostali ste samo številke na glasovnicah...grobari jedni
ManofSteel |  16 .01. 2019 ob  15: 41
Vsi so oni z komunistično knjižico. Vprašaj Simonovića kako je prišel do direktorskega stolčka od Tomosa do Delfina. Črnjo gradnjo gradi kjer se mu dvigne. Za speljat vodo in elektriko zrihtajo brati komunisti. Iskreno povedano. Oni prej KUR.. kot kaj drugega. To je ena lopovska banda preoblečena v rdeče jakne ! Pečanova v Izoli nosi samo rdeče jakne. Točno jih vidiš na kilometer kdo so vse komunjare...od Policistov do Vrha vlade !!!
vseved |  16 .01. 2019 ob  09: 40
denar za sanacijo je treba izterjat od vseh lastnikov plovil ki so tam nelegalno.
Night |  16 .01. 2019 ob  06: 36
12
Glede na to, da so tam večinoma gnile lesenjače, bi jih lahko potopili sredi zaliva. Bi vsaj imeli morski organizmi kakšno zanimivost v tej naši muljasti puščavi.
Komunisti, povsod so |  15 .01. 2019 ob  21: 44
Predvidenih je €100.000, (predvidenih), strošek bo 1.200.000, od tu dalje bo zadevo vodil bratranec nekega rdečega ministra, vse skupaj z deponijo bo na koncu koštalo €6-10.000.000. Potem nastopi nos vtikajoči Logar, takoj za tem kakšna dražgoška predstava s poudarkom na fašiste, ki jih mrogli po Sloveniji, vmes še Svetlana Makarovič jeb..e pas mater svima ("**"), nato, vzporedno z eno obtožnico Janši in drugo, zadeva potone v pozabo, dokler je rdeči sodniki marlivo ne speljejo v zastaranje. Ostanejo le homo-islamo-kriminal-korupcio-fobni fašisti-janšisti ki lajajo v luno. Hov hov ... ("**") Google search: (in "strpna" Svetlana Makarovič znova šokirala in psovala: "Jebo te pas ...)
porkamalora |  15 .01. 2019 ob  18: 42
16
Zakaj v Avstrijo? Zakaj ne v Ameriko? Teh nekaj gnjilih desk bi lahko odpeljali s posebnim letom npr. v Kalifornijo. Ali pa na Havaje. Lako bi poslali zraven še polovico parlamenta, da ne bo, Bog ne daj, kaj narobe z deskami, medtem bi lahko neproduktivna radikal chic gospoda poležavala na kakšni peščeni plaži, da bodo spočiti, ko zopet poprimejo za delo. Zapravljiva rdeča falanga nesposobna.
bubobubo |  15 .01. 2019 ob  16: 00
končno se je našel nekdo, ki ne samo blebeta iz fotelja, ampak tudi konkretno nekaj ukrepa, vsa čast ministru, ima jajca udarit po mizi in speljat akcijo, upajmo, da bodo ti onesnaževalci plačali odstranitev iz svojih žepov, ne iz naših